<strong>BEKYMRET:</strong> Statsskretær ved statsministerens kontor, Hans Kristian Amundsen, forteller at Jens Stoltenberg er bekymret over at det oppstod en situasjon der NRK P1 falt ut av sendernettet midt under én av de kraftigste orkanene i Norge de siste 30 år. - P1 er en beredskapsradio, bekrefter statssekretæren. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet
BEKYMRET: Statsskretær ved statsministerens kontor, Hans Kristian Amundsen, forteller at Jens Stoltenberg er bekymret over at det oppstod en situasjon der NRK P1 falt ut av sendernettet midt under én av de kraftigste orkanene i Norge de siste 30 år. - P1 er en beredskapsradio, bekrefter statssekretæren. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer

Jens bekymret over at P1 sviktet under orkanen

Under orkanen «Dagmar» døde to av P1s hovedsendere. Statlige beredskapsplaner sier at kanalen er beredskapsradio for sentrale myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MOLDE (Dagbladet): Da orkanen «Dagmar» slo inn over Møre og Romsdal i jula, falt P1s hovedsendere på Reinsfjell og Gamlemsveten ut. Dermed ble det også slutt på signalene til mindre senderne.

Mens store deler av fylket manglet strøm, telefon og internett, var den nasjonale beredskapsradioen tyst som graven.

Det får både fylkesmann i Møre og Romsdal, Lodve Solholm og statsminister Jens Stoltenberg til å reagere.

- NRK sitter i beredskaprådet i fylket og er en del av mitt beredskapsapparat. NRK er forpliktet til å gi meg eller politiet sendeflate; om vi vil ut til befolkningen med et uredigert hastebudskap, sier en forarget Solholm.

Vikeplikt for P1
Han vil nå vil forlange full klarhet i hva som gikk galt. Både P2 og P3 fungerte som normalt under orkanen. Solholm mener at situasjonen var så prekær, at regelverket om at andre kanaler må vike for P1, burde blitt benyttet.

- NRK kunne latt P1 sende på P2, P3s sendere, eller i siste instans P4s sendere, siden P1 ved slike katastrofer har førsteprioritet i nettet, sier Solholm.

Han er svært bekymret over det som skjedde. I går ettermiddag fikk Solholm imidlertid full støtte fra justisminister Grete Faremo, som var på besøk i de rammede områdene

Bekymret statsminister
Statssekretær for Jens Stoltenberg, Hans Kristian Amundsen, forteller til Dagbladet at P1 formelt er beredskapsradio for sentrale myndigheter.

- At P1 falt ut for befolkningen i de uværsrammede områdene vil være en vesentlig del av evalueringa i etterkant. Statsminister Jens Stoltenberg har fulgt situasjonen svært tett og kunne selv konstatere at kommunikasjonen sviktet bredt. I ei framtid hvor vi venter mer ekstremvær, er en slik situasjon uholdbar, sier han.

Nå skal det legges planverk for at Norges viktigste beredskapskanal ikke faller ut ved neste katastrofe eller krise. For julas sammenbrudd i P1-nettet, bekymrer statsminister Jens Stoltenberg.

- Selvsagt er statsministeren bekymret når slike ting faller ut, sier Amundsen.

<strong>BLE BEKYMRET FOR INFORMASJONSFLYTEN:</strong> Fylkesmann i Møre og Romsdal, Lodve Solholm, vil ha klarhet i hvorfor beredskapsradioen P1 forsvant fra lufta i et helt døgn under orkanen. - Folk satt uten strøm, telefon og internett. Vi fikk ikke ut meldinger til de som satt med batteriradioer, sier han fortvilt. FOTO: Dagbladet
BLE BEKYMRET FOR INFORMASJONSFLYTEN: Fylkesmann i Møre og Romsdal, Lodve Solholm, vil ha klarhet i hvorfor beredskapsradioen P1 forsvant fra lufta i et helt døgn under orkanen. - Folk satt uten strøm, telefon og internett. Vi fikk ikke ut meldinger til de som satt med batteriradioer, sier han fortvilt. FOTO: Dagbladet Vis mer

Hva stoppet P1?
Det er Norkring som eier og driver P1s sendernett. Hva som gikk galt da to hovedsendere gikk av lufta midt i en orkan, aner ikke engang eieren.

- Jeg har ikke noe svar på hva som slo ut P1 i et helt døgn fra og med 25. desember. Men vindusrutene på Reinsfjell-senderen ble blåst inn, sier direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Norkring, Jørgen Thaule.

Han vedgår at Norkring har ansvar for at NRK P1 til en hver tid er på lufta. Men han vil ikke kommentere hva de har av beredskaps og reserveløsninger.

- Men vi har løsninger som skal fungere, slår han fast.

Umulig å bytte sender
Distribusjonssjef i NRK, Øyvind Vasaasen, sier at det på formiddagen 26. desember ble vurdert i NRK om de skulle rute inn signalet fra P1 til de fungerende P2 eller P3-senderne i Møre og Romsdal.

- Men svaret ble at det i praksis er umulig å få til det i dette området, sier han.

Han forteller at NRK nå skal finne ut hva som gikk galt. I motsetning til Norkring, har ikke Vasaasen noe imot å fortelle det Norkring vil holde hemmelig.

- Alle våre hovedsendere har dieselaggregater og reservesender. Vår avtale med Norkring sier at de skal holde oss på lufta, særskilt P1, 24 timer i døgnet, 365 dager i året, forteller han.

Distribusjonssjefen kan heller ikke svare på hvorfor ting gikk galt, men hevder at alderen på det norske FM-nettet ikke er årsaken. Han åpner nå for at NRK vil bøtelegge Norkring, om de ikke har holdt seg til sine forpliktelser overfor beredskapsradioen P1.

- P1 er en beredskapsradio og vi kan bøtelegge Norkring om de ikke oppfyller sin del av avtalen innen feilretting, avslutter han.

<strong>BEKREFTER P1s POSISJON:</strong> Hans Kristian Amundsen bekrefter at P1 er beredskapsradio for sentrale myndigheter og at statsministeren er bekymret over at to hovedsendere falt ut i over ett døgn  mens orkanen i Møre og Romsdal herjet som værst. FOTO: Dagbladet
BEKREFTER P1s POSISJON: Hans Kristian Amundsen bekrefter at P1 er beredskapsradio for sentrale myndigheter og at statsministeren er bekymret over at to hovedsendere falt ut i over ett døgn mens orkanen i Møre og Romsdal herjet som værst. FOTO: Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer