VIL LYTTE TIL THORVALD: Jens Stoltenberg advarer nå mot å skyte ned det høyst kontroversielle forslaget om å gi tunge rusmisbrukere assistert heroinbehandling. Statsministeren oppfordrer til å lytte til sin far og søster, som begge mener det er på tide med nye metoder i norsk ruspolitikk. Her er de to på Aschehougs hagefest 2009 etter lanseringen av deres bok. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL LYTTE TIL THORVALD: Jens Stoltenberg advarer nå mot å skyte ned det høyst kontroversielle forslaget om å gi tunge rusmisbrukere assistert heroinbehandling. Statsministeren oppfordrer til å lytte til sin far og søster, som begge mener det er på tide med nye metoder i norsk ruspolitikk. Her er de to på Aschehougs hagefest 2009 etter lanseringen av deres bok. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Jens ber folk lytte til Nini og Thorvald

Jens Stoltenberg vil lytte til rådene fra pappas utvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||BRUSSEL/OSLO (Dagbladet): I det regjeringsoppnevnte Stoltenberg-utvalget, går et flertall bestående av blant andre Thorvald Stoltenberg, Åslaug Haga og Carl I. Hagen inn for et forsøksprosjekt med assistert heroinbehandling av tunge rusmisbrukere.

Det er kontroversielt forslag, som blant andre helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tidligere har gått i mot.

- Må lytte til utvalget Men nå advarer statsminister Jens Stoltenberg mot å skyte det omstridte forslaget.

På sin runde av toppmøter i Brussel, hvor han blant andre skal møte EU-kommisjonens president José Manuel Baroso i dag, tok Jens Stoltenberg seg tid til å gi Dagbladet en kommentar. Det er tydelig at den norske statsministeren har et sterkt engasjement for farens utvalg hjemme i Norge.

- Det er viktig at vi ikke lukker noen dører nå. Dette er et område med mye tvil og mange ulike faglige vurdering. Nå har vi bedt et utvalg om å vurdere dette for oss, da er det viktig at vi hører på hva de har å si fordi vi ønsker å få belyst dette, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Vant med råd fra Thorvald
Men statsministeren vil ikke ta stilling til de konkrete forslagene fra utvalget nå.

- Synes du det er spesielt å få råd fra din far på denne måten?

- Thorvald mener mye om mye, og har gjort det i hele mitt liv, så det er jeg vant med.

Nini Stoltenberg gikk ut i Dagbladet tirsdag og sa at assistert heroinbehandling vil kunne redde mange menneskeliv, og nå er også hennes far og leder av utvalget, enig med henne.

- Hvilket inntrykk gjør det på deg når både Nini og Thorvald mener at den type behandling er riktig?

- Jeg har snakket med både Thorvald og Nini om dette. Jeg lytter til mange mennesker, også dem, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

- Må prøve Utvalget ble nedsatt i mars 2009 etter at daværende helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen i Dagbladet åpnet opp for å vurdere assistert heroinbehandling for de aller tyngste rusmisbrukerne. I dag kom utvalget altså med en anbefaling om forsøk på slik behandling.

- Flertallet mener det er riktig å åpne for forsøksprosjektet, men med strenge inntakskriterier. Mindretallet mente eksisterende tilbud må styrkes, sa utvalgsleder Thorvald Stoltenberg under pressekonferansen tidligere i dag.

Han viser til positive erfaringer med assistert heroinbehandling fra andre land.
 
- Det er syv land i Europa som har dette. Ingen av dem har sluttet med det, sa Stoltenberg, som er dundrende klar over at forslaget er kontroversielt.

- Jeg tar ikke for gitt at dette blir en suksess, men jeg synes det er for galt å ikke prøve det.

VIL HA FORSØK: Tirsdag gikk Nini Stoltenberg ut i Dagbladet og mente at assistert heroinbehandling kan redde mange liv. Nå spørs det om hennes bror og statsminister Jens Stoltenberg vil følge hennes og farens råd om en forsøksordning for tunge rusmisbrukere.
Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet
VIL HA FORSØK: Tirsdag gikk Nini Stoltenberg ut i Dagbladet og mente at assistert heroinbehandling kan redde mange liv. Nå spørs det om hennes bror og statsminister Jens Stoltenberg vil følge hennes og farens råd om en forsøksordning for tunge rusmisbrukere. Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet Vis mer