PÅ TUR: De tre statsrådene ble møtt med sang fra aksjonister om at "ja, vi elsker denne fjorden" da de kom til et oreinteringsmøte hvor nesten hundre lokale aktivister, ordførere og andre var samlet for å høre mer om de tre statsrådenes nye forslag i en omstridte Hardanger-saken. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
PÅ TUR: De tre statsrådene ble møtt med sang fra aksjonister om at "ja, vi elsker denne fjorden" da de kom til et oreinteringsmøte hvor nesten hundre lokale aktivister, ordførere og andre var samlet for å høre mer om de tre statsrådenes nye forslag i en omstridte Hardanger-saken. Foto: THOMAS RASMUS SKAUGVis mer

- Jens ber om bråk

Leder i folkeaksjonen mener bare byggestopp kan forhindre lenkegjeng i Hardanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| HARDANGER (Dagbladet): Da statsministerens utsendte statsråder troppet opp på Harderfjord hotel i Øystese til to felles møter med Hardanger-ordførerne og representanter fra folkeaksjonen i ettermiddag, gjorde aksjonsleder Klaus Rasmussen det klart at det fortsatt er aktuelt med sivil ulydighet og lenkegjenger i Hardanger.

- Jens ber om bråk, om han ikke stopper arbeidet med monstermastene, sier Klaus Rasmussen til Dagbladet.

Gårsdagens snuoperasjon, hvor olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og statsminister Jens Stoltenberg la fram en ny framgangsmåte i den omstridte Hardanger-saken, har åpenbart ikke roet gemyttene helt lokalt.

Fortsatt lenkeplaner
For nyheten om at regjeringen likevel vil starte bygging av monstermaster som planlagt, men samtidig utrede sjøkabel som alternativ til kraftlinjer i luftspenn, er langt fra godt nok for folkeaksjonen.

- Vi er, for å si det mildt, bare delvis fornøyd. Vi synes det er ubehagelig at man skal starte på arbeidet med mastene uansett, sier Rasmussen og legger til:

- Regjeringa må stoppe arbeidet med mastene, hvis ikke så er sivil ulydighet akkurat like aktuelt som tidligere, sier leder i Bevar Hardanger, Klaus Rasmussen til Dagbladet, og røper at aksjonen fortsatt har lenkeplaner.

- Burde vente
Aksjonslederen mener Jens Stoltenberg burde ha stanset planen og ventet på klagen til Sivilombudsmannen og at regjeringen samtidig burde tatt seg tid til en omfattende utredning med flere alternativer enn bare sjøkabel.

- De har holdt på med klagesaken i to år nå. Alt dette må få fred og ro, sier han.

Til musikk og sang møtte statsrådene Liv Signe Navarsete, Terje Riis-Johansen og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ved Hardangerfjord hotell i Øystese.

Bevar Hardanger stilte mannsterke opp og sang sin versjon av nasjonalsangen med strofene «ja, vi elsker denne fjorden» og «talte Oslo midt i mot».
Begynne fra scratch
På et orienteringsmøte med nærmere 100 deltakere, tok Sp-leder og kommunalminister Liv Signe Navarsete ordet og forklarte regjeringens nye løsning på den omstridte Hardanger-saken.

- Jeg håper vi nå kan begynne fra scratch, sa hun til de oppmøtte i Øystese.

I hele dag har hun og de to andre statsrådene reist rundt og deltatt på interne partimøter hvor de har fått snakket ut om Hardanger-saken med sine respektive lokalpolitikere.

- Det har vært en del klare meldinger i dag, og slik skal det være i en så vanskelig sak, sier Navarsete.

- Vi kommer ikke hit for å fortelle hvor skapet skal stå, men for å si noe om dilemmaene vi har stått opp i, legger hun til.
 

 

LENKEKLAR LIKEVEL:Leder av folkeaksjonen Bevar Hardanger understreker at så lenge ikke Jens Stoltenberg ikke stopper byggingen av monstermastene over Hardanger, vil det fortsatt være aktuelt med lenkegjenger. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG / DAGBLADET
LENKEKLAR LIKEVEL:Leder av folkeaksjonen Bevar Hardanger understreker at så lenge ikke Jens Stoltenberg ikke stopper byggingen av monstermastene over Hardanger, vil det fortsatt være aktuelt med lenkegjenger. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG / DAGBLADET Vis mer