Jens ber velgerne merke seg privatskole-konkursen

Privatskole-selskapet John Bauer er slått konkurs i Sverige.

ADVARER VELGERNE: Statsministeren ber velgerne merke seg John Bauer-konkursen i Sverige. Her fra pressekonferanse før Ap's landsmøte i april.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ADVARER VELGERNE: Statsministeren ber velgerne merke seg John Bauer-konkursen i Sverige. Her fra pressekonferanse før Ap's landsmøte i april. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det private John Bauer-konsernet som driver en rekke friskoler i Sverige, er slått konkurs. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener velgerne bør se på det som en advarsel.

I Sverige trekker John Bauer seg ut av Sverige. Se pressemeldingen her.

Tidligere har John Bauer-selskapet hatt store problemer i Norge. I Oslo måtte gymnaset takke for seg i 2008 og 150 skoleelever sto uten skoleplass.

- Skolekonkursen i Sverige minner oss om at det ikke er noen god idé å privatisere skolen. Å satse på den gode, offentlige skolen er mye viktigere enn å styrke kommersielle krefter, sa Stoltenberg da han møtte pressen i en pause under Arbeiderpartiets kunnskapskonferanse på Høgskolen i Oslo fredag.

Han mener det er grunn til å tro at en borgerlig regjering vil satse på flere friskoler, og viser til erfaringene fra Bondevik II-regjeringen.

- De borgerlige partiene har varslet at de på nytt ønsker å åpne for privatisering av skolen. Den forrige regjeringen var i gang med dette da vi tok over, blant annet gjennom John Bauer-skoler. Nå går disse skolene konkurs i Sverige, og det er en erfaring vi bør ta med oss i Norge også, sier Stoltenberg.

Torsdag ble det kjent at det private friskolekonsernet JB Education i Sverige legges ned. Selskapet som tidligere var kjent under navnet John Bauer har drevet et 30-tall friskoler med flere enn 10.000 elever. Redusert elevtall og manglende inntjening oppgis som hovedårsak. Usikkerheten om framtiden er stor ved en rekke av skolene, selv om nye eiere i de fleste tilfeller er inne i bildet. (NTB)