Belgium NATO Summit
Belgium NATO SummitVis mer

NATOs toppmøte

Jens' beskjed til Erna: - Lær av Gro og Kåre

Å nå målet om to prosent av BNP til forsvar er fullt mulig. Gro og Kåre gjorde det, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): - Det er ikke urealistisk å nå to prosent av BNP til forsvar. På åttitallet brukte Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch tre prosent. Det handler om politisk vilje, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.

Norge er blant landene som er et stykke unna å nå målet om å bruke to prosent av BNP på forsvar. Målet ble vedatt på NATO-toppmøtet i Wales i 2014, og under minitoppmøtet i Brussel i helga, ble kravet om «innbetaling» blitt skjerpet.

Trump refset

I går refset USAs president Donald Trump de 23 landene, deriblant Norge, som ikke har nådd målet. Erna Solberg sier Norge står ved målet, men understreker at investeringer og forsvarsevne er viktigere enn selve måltallet.

I et møte med norsk presse «dagen derpå» sier Stoltenberg at det er fullt mulig og langt fra urealistisk å nå målet om to prosent, også for Norge.

- Vedtaket fra toppmøtet i Wales i 2014 er en politisk erklæring og en politisk beslutning. Samarbeidet i NATO bygger på den typen forpliktelser som ligger i erklæringen fra Wales.

Sterk forpliktelse

Og alle som deltok der, opplevde det som en sterk forpliktelse om å bevege seg mot to prosent. Det har nå begynt å skje, men det er fortsatt en lang vei å gå. Jeg kommer ikke til å gå inn i fortolkningsdiskusjon om erklæringen. Det viktigste er at vi må ha en jevnere byrdefordeling, og at det må investeres mer i forsvar.

- USA og de landene som bruker to prosent og mer, mener at det er urimelig at de andre ikke gjør det. Norge er blant de landene som er helt avhengig av NATO, og derfor avhengig av alle NATO-land bidrar slik at NATO har den avskrekkingen som er nødvendig for å avverge angrep.

Politisk vilje

- To prosent av BNP er heller ikke veldig høyt eller urealistisk. Europa samlet lå på to prosent så sent som i 2000. Og Norge brukte på åttitallet tre prosent. Under Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch brukte Norge mellom to og tre prsoent på forsvar. Å nå dit ville være i samme størrelsesorden som barnehageforliket, som jeg var med på. Det handler om et politisk valg og om vilje til å gjøre det, sier Stoltenberg.

På spørsmål om NATO-sjefen er fornøyd med Norges bevilgninger til forsvaret, svarer han:

- Jeg er glad for at Norge begynner å øke, men Norge og flere andre land har et godt stykke igjen før man kan si at de er der de bør være, sier Stoltenberg.

På spørsmål om hvordan de allierte regjerings- og statssjefene reagerte på Donald Trumps tordentale om manglende innbetaling til NATO i går, sier Stoltenberg:

- Klar tale fra Trump

- Jeg tror de etterhvert har blitt vant til at president Trump har en veldig klar og direkte tale, og ikke legger noe i mellom, verken det han sier i offentligheten, eller inne uten media til stede. Han forventer at alle skal bidra til forsvarsalliansen.

DAGEN DERPÅ: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møtte norske journalister «dagen derpå». Han sier lederne i NATO er blitt vant til at Donald Trump har en direkte språkbruk, men at han sier det alle er enige om, nemlig en mer rettferdig byrdefordeling. Ifølge Stoltenberg er det fullt realistisk for Norge og de andre landene å nå målet om to prosent av BNP til forsvar. Det er snakk om politisk vilje, mener han. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DAGEN DERPÅ: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møtte norske journalister «dagen derpå». Han sier lederne i NATO er blitt vant til at Donald Trump har en direkte språkbruk, men at han sier det alle er enige om, nemlig en mer rettferdig byrdefordeling. Ifølge Stoltenberg er det fullt realistisk for Norge og de andre landene å nå målet om to prosent av BNP til forsvar. Det er snakk om politisk vilje, mener han. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Vis mer

- Det er enighet om byrdefordeling, men det er jo ingen tvil om at ordbruken, stilen den direkte talen fra Trump er uvant og annerledes enn NATO-ledere flest er vant til. Men det grunnleggende budskapet er det samme, vi har hørt det samme fra Obama, sier Stoltenberg.

- Er det en fordel å ha en amerikansk president som ikke legger noe imellom, men har en direkte ordbruk, eller er det en utfordring for NATOS generalsekretær som skal holde alliansen sammen?

- Det er en hovedoppgave for NATOS generalsekretær å få denne alliansen til å holde sammen og å ta beslutninger. Utfordringen er jo å greie å få en allianse som ikke bare holder sammen, men som også tar nødvendige beslutninger og gjør viktige endringer.

FREKK?: USAs president ville helst stå på første rad da Jens Stoltenberg ga NATO-lederne en omvisning på NATOs nye hovedkvarter. Det gikk hardt utover Montenegros statsminister Dusko Markovic. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Pengene renner inn

- Jeg mener det er fullt mulig å ha både et ambisiøst budskap om byrdefordeling og et positivt budskap om byrdefordeling. Vi ser nå at NATO-landene begynner å levere, for etter mange år med kutt begynner NATO-landene nå å levere.

- Mitt viktigste budskap til president Trump i går var derfor at USA bør se det skiftet som har skjedd. Og jeg er veldig trygg på at president Trump er klar over det. Han sa jo til kongressen tidligere i år at pengene renner inn. Så det er de klar over, både i Det hvite hus, i Pentagon og i utenriksdepartementet, sier Stoltenberg, og fortsetter:

- Det er alltid en utfordring å være generalsekretær i en organisasjon med 28 land. Men det er samtidig ekstremt givende, og jeg mener NATO får til det viktigste. Vi er midt oppe i den største omstillingen av NATO siden den kalde krigen, sier Stoltenberg.