Jens ble nedringt

Tusenvis ringte, og noen heldige slapp igjennom, for å komme med råd og spørsmål til statsminister Jens Stoltenberg i Dagbladet i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På sin historiske dag, da han la fram regjeringserklæringen sin for Stortinget, tok Stoltenberg seg tid til en times prat med Dagbladets lesere.

- Det er viktig for en statsminister å ha direkte kontakt med folk. De jeg snakket med var hyggelige, selv om noen også var kritiske. Spørsmålene og rådene gjaldt et bredt spekter av emner.

Slik oppsummerer Jens Stoltenberg den meget hektiske timen, da innringerne sto i kø for å få landets nye statsminister i tale. Både sentralbordet og Dagbladets direktenummer 22200000 var så å si blokkert i flere timer.

Viktig kontakt

- De telefonene du fikk her i dag, var tilfeldige reaksjoner og spørsmål. Hva betyr slike henvendelser for deg?

- Direktekontakt med vanlige mennesker betyr mye. De viktigste meningsmålingene er de du gjør selv, selv om de kan virke aldri så tilfeldige. En personlig reaksjon, en direkte henvendelse gir ofte sterkere inntrykk enn omfattende målinger og undersøkelser.

- Men man skal selvsagt ha et bevisst forhold til dette, og ikke la seg rive med og love for mye. Det er en regjerings fordømte plikt å tenke på helheten.

- Jeg har lyst til å minne om at jeg har reist mye rundt i landet og snakket med folk i 25 år. Det kommer jeg fortsatt til å gjøre, selv om det kanskje kommer til å foregå mer via svarte biler enn tidligere, sier Jens Stoltenberg før han haster videre.

Historisk dag

Timen til telefonsamtaler med Dagbladets lesere var del av en meget hektisk og historisk dag. Klokka 10 i går formiddag presenterte Stoltenberg sin regjeringserklæring for et fullsatt Storting. Så dro han rett i møte med Norsk Kommuneforbund, der motstanden mot modernisering og effektivisering av vår stadig dyrere offentlige sektor er temmelig bastant.

Etterpå kom han til Dagbladet, og fra Akersgata var det rask marsj tilbake til kontoret for å forberede en tale til ledelsen i det vesttyske gass-gigantselskapet Ruhrgass, som er i Oslo.

Slik sett beinfløy Stoltenberg som en politisk orienteringsløper fra utgiftspost (les: Kommuneforbundet) til inntektspost (les: Ruhrgass) i statsbudsjettet.

- Ruhrgass er Norges største kunde, så dem må vi stelle godt med. De skal betale store deler av velferden vår, sa Stoltenberg og strenet på dør.

I går inviterte Dagbladet sine lesere til å ringe Stoltenberg. Responsen var enorm.