- Jens bløffer om renta

Og Erna tør ikke ta oppgjør med Jens om handlingsregelen, mener Ketil Solvik-Olsen.

Gardermoen, 20130524. Frp Landsmøte. 
Intervju med ketil Solvik-Olsen
Nina Hansen / Dagbladet
Gardermoen, 20130524. Frp Landsmøte. Intervju med ketil Solvik-Olsen Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg anklager Høyre-leder Erna Solberg for å skape usikkerhet om norsk økonomi fordi det er uklart om handlingsregelen skal følges av en borgerlig regjering.

Stoltenberg sa til Dagbladet i går at uansvarlig pengebruk gir fare for økt boligrente.

Frp's finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen mener Stoltenberg bløffer.
- Stoltenberg prøver å vinne stemmer ved å spre usannheter, som at handlingsregelen sikrer rentenivået. Selv Frp sine budsjetter er innenfor handlingregelen, men vi mener likevel handlingsregleen må endres. Jens har laget så mange huller og bruker så fryktelig mye penger på utsiden av handlingsregelen, at vi må rydde opp, sier Solvik-Olsen.

Falsk valgkamp - Stoltenberg har rett i at det å bruke veldig mye pengerl, skaper inflasjon og press på renta. Men Statistisk Sentralbyrå viser at det er langt større handlingsrom i norsk økonomi enn Stoltenberg gir inntrykk av. Det utnytter han selv ved å bruke penger på utsiden av handlingsregelen. Derfor driver han falsk valgkamp.

Når han lover 20 milliarder til skolebygg, må kommunene låne penger i utlandet. Det samme gjør selskapene som skal bygge veier. Jens låner altså penger fra utlandet istedenfor å bruke egne penger. Han driver hvitvasking av oljepenger for å slippe unna handlingsregelen. Han tilfører penger til statssekslapene, og tar deretter penger som utbygge fra selskapene inn i statsbudsjettet. Effekten på renta blir den samme uansett. Og Statistisk Sentralbyrå har sagt at man kan bruke 45 milliarder mer uten at det gir noen inflasjonseffekt og press på renta. Så det Jens driver med, er rent lureri og falsk valgkamp, sier Solvik-Olsen.

Uenig med Høyre Han er heller ikke fornøyd med Høyre og Erna Solberg.
- Høyre gjør det samme med sin OPS-finansiering. Det er kunstig når Erna lover å følge handlingsregelen for å unngå presseffekt. Høyre balanserer sine budsjetter med utbytte fra statlige selskaper. Men Jens er himla sleip når han kritiserer Høyre for OPS-finansieringen, for han gjør det samme med bomselskapene, sier Solvik-Olsen.

Erna tør ikke - Men Stoltenberg har vel et godt poeng når han sier at Høyre og Frp er uenige om handlingsregelen, og at det dermed er usikkert hva slags økonomisk politikk dere vil føre?
- Ja, når Erna går tilbake og sier at hun skal følge handlingsregelen, får han får et poeng. Erna blir for pusekattaktig. Hun våger ikke å utfordre Jens på denne bokføringslogikken om handlingsregelen. På grasrotnivå i Høyre møter meg mange som er enige med meg, men Høyres toppledelse tør ikke utforde Jens på handlingsregelen. Jeg håper vi kan mobilisere velgere som står mellom Høyre og Frp på dette.  Jens jukser og bedrar så det holder. Høyre må nå ta et oppgjør med Jens sitt bløffmakeri, sier Solvik-Olsen.
e