Jens bøyer ikke av

Ap-leder Thorbjørn Jagland prøvde gjennom flere timers krisemøter i går å presse Jens Stoltenberg til å avklare at han ikke vil utfordre ham som partileder. Men Stoltenberg ga ikke etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kilder sier til Dagbladet at Stoltenberg rett og slett ikke kan bøye av nå. Til det har Jagland provosert partiorganisasjonen for mye.

Hvis han lar seg fange av Jaglands opplegg også denne gangen, vil han selv bli dratt med i dragsuget. Dette vet Jens Stoltenberg.

Nå får det bære eller briste. Dette understreket flere kilder overfor Dagbladet i går kveld.

Etter det Dagbladet erfarer, har Jens Stoltenberg full støtte fra den andre nestlederen, Hill-Marta Solberg.

Også partisekretær Martin Kolberg ser ut til å støtte Stoltenberg i denne bitre maktkampen.

Bitter kamp

Det de involverte prøver å kalle debatt om prosess og framgangsmåte fram mot landsmøtet, er i virkeligheten en bitter kamp om hvem som skal lede Ap fra neste landsmøte.

  • Thorbjørn Jagland og hans politiske støttespillere sier at det er helt nødvendig at begge allerede mandag avklarer sine posisjoner foran Ap's landsmøte om 10 måneder.
  • Jens Stoltenberg og hans medspillere mener det er riktig å vente med slike avklaringer til Ap's valgkomité kommer i gang med sitt arbeid seinere på våren.

Strategiene er åpenbare: Stoltenberg vil dra nytte av en langvarig debatt om delt lederskap i partiet, det vil ikke Jagland.

Tatt på senga

Etter en slags romjulsfred, brakte det løs igjen mandag da Jens Stoltenberg under et møte på Gjøvik slo fast at han ikke ville avklare lederspørsmålet nå.

Etter det Dagbladet erfarer, reagerte Jagland sterkt på Stoltenbergs uttalelser.

Dagen etter svarte Jagland i NRK Dagsnytt. Der uttalte partilederen at det ville være klokt at begge avklarte dette overfor sentralstyret mandag. Han uttalte også at de to var enige om denne framgangsmåten.

Både Stoltenberg og den øvrige partiledelsen ble tatt fullstendig på senga av Jaglands uttalelser. Og i går ble Jaglands påstand til de grader avkreftet av kilder som står Stoltenberg nær.

Og i store deler av partiet opplevde man at Jagland la utilbørlig press på Jens Stoltenberg.

Oppvask

Et oppvaskmøte var uunngåelig. Ved 10-tida i går formiddag gikk nestlederne Jens Stoltenberg, Hill-Marta Solberg og partisekretær Martin Kolberg inn på Jaglands kontor i femte etasje i Stortinget.

De ble der i to timer. Først ut til et ventende pressekorps kom Jens Stoltenberg.

- Vi har drøftet hvordan vi skal organisere arbeidet fram mot landsmøtet. Det er ikke klokt å uttale seg før vi har noe nytt å si, sa Stoltenberg kryptisk.

Fem minutter seinere kom en innbitt Hill-Marta Solberg ut fra møterommet, rød i ansiktet.

- Ingen kommentar, ingen kommentar.

Noe seinere kom en ordknapp partisekretær Martin Kolberg ut på gangen.

- Kommer Jagland ut, ble det spurt.

- Nei, svarte Kolberg kontant.

Men en stund seinere kom likevel Ap-lederen ut på gangen.

- Jeg har ikke sagt noe annet enn det jeg sa før jul, sa Jagland.

Ved halv totida møttes de fire i partiledelsen på nytt hos Jagland. Etter halvannen time kom «partene» ut til en improvisert pressekonferanse der det sentrale spørsmålet av naturlige grunner forble ubesvart. De var uenige.

Under møtet skal Thorbjørn Jagland ha gjort det klart at han reagerte sterkt på uttalelser fra Jens Stoltenberg på et partimøte på Gjøvik mandag kveld.

Partiet står dermed foran en dramatisk innspurt foran sentralstyremøtet kommende mandag.

Jagland vil ha klarhet i om Stoltenberg vil utfordre ham som leder på landsmøtet i november.

Som Dagbladet skrev tirsdag, fastslo Jens Stoltenberg overfor medlemsmøtet i Oppland Ap, i sterkere grad enn tidligere viktigheten og nødvendigheten av at han ikke vil si noe før valgkomiteen er i arbeid.

Jens Stoltenbergs strategi er at hans eventuelle kandidatur som partileder vil styrkes gjennom en bred og organisasjonsmessig ryddig debatt om lederskapet og i organisasjonen.

Uholdbart

Etter det Dagbladet kjenner til, mener Jagland at det er uholdbart for ham og for partiet at Jens Stoltenberg ikke sier fra hvor han står i forhold til lederspørsmålet.

Jaglands tilhengere går så langt at de hevder at Stoltenbergs strategi vil skade partiet ved at lederdebatten vil ri partiet til landsmøtet i november.

Jagland mener partiet bør gjenvelge ham fordi han er den som har satt i gang debatten for å gjenreise Arbeiderpartiet. Men denne planen kan han nå ha satt over styr.

Les også:

- Prøver å binde Jens

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer