Jens bryter valgløfte

Arbeiderpartiet bryter nå sitt høytidelige valgløfte om at folk med «vanlig lønnsinntekt» skal slippe toppskatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet la i går fram sitt alternative budsjettopplegg for neste år. Ett av hovedpunktene er å senke grensen for toppskatt til 325 000 i forhold til regjeringens forslag på 340 700 kroner.

Mer skatt

Beregninger fra Finansdepartementet viser at 240000 flere lønnstakere må betale toppskatt med Ap's opplegg i forhold til regjeringens budsjettforslag.

På denne måten trekker Arbeiderpartiet inn 1,4 milliarder mer i skatt på toppskattens trinn én. Men forslaget stemmer ikke med partiets valgkamp før stortingsvalget i 2001. Før valget laget partiet et såkalt «verdipapir» til velgerne. Her lister Ap opp seks hovedsaker de lover å gjennomføre.

Ett av punktene var at innslagspunktet for toppskatten skulle «opp til 320 000 kroner i 2002, og den skal hvert år pris- og lønnsjusteres.

- Dette er vel et klart brudd med ditt valgløfte, Jens Stoltenberg?

- Vi justerer ikke toppskatten like mye som veksten i reallønna. Det er riktig. Men vi sa at den skulle lønns- og prisjusteres. Det gir oss et visst slingringsmonn, sa en knapp Jens Stoltenberg til Dagbladet i går.

Bryter løftet

Men uansett hvordan Stoltenberg regner, viser det seg at partiet bryter valgløftet.

Etter en lønnsjustering skulle innslagspunktet vært på 335 000 kroner. Da ville færre måtte betale toppskatt. Men selv ved prisjustering har Ap satt toppskattgrensen for lavt. Ap's forslag på 325 000 kroner er en oppjustering på 1,5 prosent. Konsumprisveksten er beregnet til 2,25 prosent i 2003.

- Ap svikter

Finansminister Per-Kristian Foss slår nå hardt tilbake mot Ap's alternative budsjettforslag:

- Dette er første gangen Ap's løfte om lettelse i toppskatten settes på prøve, og Ap svikter. Arbeiderpartiets opplegg innebærer at stadig flere skal betale toppskatt, og at grensen for toppskatt i realiteten senkes.

Rammer feil

Foss mener at Ap's forslag vil ramme helt vanlige inntekter:

- Gjennomsnittsinntekt i 2003 for heltidsarbeidende ligger på 346 000 kroner. Forslaget fra Ap stemmer i det hele tatt veldig dårlig med gjentatte løfter om at toppskatten ikke skal ramme vanlige inntekter, sier Foss.

LITE BLID: Finansminister Per-Kristian Foss refser Jens Stoltenberg for Ap's brudd på valgkampløftet om toppskatten.