- Jens Chr. Hauge jobbet for USAs etterretning

Oppført i katalog over ansatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Motstandsleder og Arbeiderparti-politiker Jens Christian Hauge skal ha jobbet for den amerikanske etterretningsorganisasjonen OSS under den andre verdenskrig.

Office of Strategic Services (OSS) var forløperen til CIA, og Hauges navn står oppført i en katalog over personalmappene til ansatte i perioden fra 1942 til 1945, skriver Klassekampen.

Det amerikanske riksarkivet friga fredag katalogen der Hauges personalmappe står oppført. Flere andre sentrale norske politikere og militære jobbet også for OSS, viser listene. Blant dem var forsvarssjef Wilhelm Hansteen, Høyre-politiker Håkon Kyllingmark og Knut Lier Hansen fra tungtvannssabotasjen på Rjukan, ifølge venstresidenettstedet frontlinjer.no.

Det er ikke kjent hva slags aktiviteter de ulike medarbeiderne drev med for OSS. Men dette vil bli offentliggjort senere.

Krigshistoriker Lars Borgersrud sier det vil bli interessant å studere nærmere hva slags oppdrag Hauge og de andre hadde for OSS. Han tror det var langt flere norske kontakter og agenter enn de få som hittil er kjent.

- OSS ble opprettet og organisert som en krigsorganisasjon, med formål å drive etterretning etter at USA kom med i krigen. Det er naturlig at motstandsfolk fra land som var allierte med USA deltok, men det gjenstår å se nærmere på hva de faktisk gjorde, sier Borgersrud.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer