Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens Christian gikk inn for å spise middag. Da han kom ut var 21 par ski sporløst forsvunnet

- Det er klart man blir forbanna. Men nå vil jeg snu det til noe positivt.

MISTET 21 SKI: Langrennsentusiasten Jens Christian Holm plasserte skiene foran garasjen på Gaustad i Nordre Aker i Oslo. I løpet av en middagspause hadde skiene forduftet. Foto: Privat
MISTET 21 SKI: Langrennsentusiasten Jens Christian Holm plasserte skiene foran garasjen på Gaustad i Nordre Aker i Oslo. I løpet av en middagspause hadde skiene forduftet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da skientusiasten Jens Christian Holm hørte at barn og ungdom i Svaneti i Georgia ikke hadde tilgang på langrennsski, bestemte han seg for å gjøre det han kunne for å hjelpe til.

«Dersom noen har gamle langrennsski, støvler og staver for barn og unge å avstå, gi gjerne beskjed til undertegnede. Jeg skal sørge for at de finner veien til Europas tak, Svaneti», skrev Holm på Facebook, og responsen lot ikke vente på seg.

I løpet av kort tid hadde han samlet inn 25 par med ski, som stort sett hadde sett sine bedre dager. Men etter at han tok skiene ut for å rense og klargjøre dem onsdag - sitter han nå bare igjen med fire par.

- Hele familien er med i Lyn Ski og jeg er opptatt av langrenn, og jeg har fått hjelp fra både privatpersoner og bedrifter. Jeg vet ikke om dette prosjektet i Georgia er humbug, men jeg ville gi dem tillit, sier han til Dagbladet.

I stedet var det noen her hjemme i Norge som brøt Holms tillit. For da han gikk inn i huset på Gaustad i Oslo for å spise middag, mens skiene sto ute i sola og luftet seg, var det noen som tok seg inn på tomta og rappet 21 par med ski.

- Dette er ski som skulle sendes til fattige barn og unge i Svaneti, de er det mange av. For øvrig ett av Europas mest snørike steder. Tyven - eller tyvene - tok også med seg to «snowkickere» som sto sammen med skiene. Nå er det bare tre–fire par ski igjen, som sto inne i garasjen. Jeg tenkte litt sånn: Gidder jeg dette? Men det gjør jeg jo, jeg må bare starte på nytt, sier han til Nordre Aker Budstikke, som først omtalte saken.

SPORLØST FORSVUNNET: Bildet viser noen av skiene som forsvant uten et spor onsdag denne uka. Foto: Privat.
SPORLØST FORSVUNNET: Bildet viser noen av skiene som forsvant uten et spor onsdag denne uka. Foto: Privat. Vis mer

Holm forteller Dagbladet at det føles ekkelt at noen har tatt seg inn på tomta for å stjele fra ham.

- Nå har jeg brukt tid på å samle inn ski, og alle jeg snakket med sa at det var et bra prosjekt. Men så er det noen som stjeler ski som i Norge ville vært regnet som delvis kondemnert. De vil aldri kunne tjene store summer på å selge disse videre, sier han.

- Sint og forbanna

Han sier at han først ble opprørt over at noen kunne være så frekke, men at han nå håper at historien fører til at enda flere engasjerer seg.

- Det er klart man blir sint og forbanna. Men nå vil jeg snu det til noe positivt, sier han til Dagbladet.

Nordre Aker Budstikke tok kontakt etter at han la ut en oppdatering om tyveriet på sin Facebook-side. I de to påfølgende døgna har det strømmet på med støtteerklæringer.

- Folk har ringt og sendt meg meldinger. Mange ser at de kan være med på å utgjøre en forskjell. Nå håper jeg at folk ikke bare liker en status på Facebook, men at det faktisk følges opp med handling. Det ville vært veldig gøy om det endte opp med en mobilisering, sier han.

- Blir nok ikke invitert på kaffe

- Når noen stjeler fra dem som trenger det mest, så gjør det noe med meg. Men jeg håper og tror at de som stjal dem ikke visste hva disse skiene skulle gå til. Dersom de faktisk visste det så er de i så fall totalt korrumperte, sier han.

Dersom det skulle finnes en tyv eller to med dårlig samvittighet der ute, så oppfordrer Holm dem på det sterkeste til å levere tilbake skiene–uten noen fare for straff.

- De er hjertelig velkomne til å levere dem tilbake. De blir nok ikke invitert inn på kaffe, men jeg skal bite meg i tunga og ikke si noe på det, lover han.

Holm er ganske sikker på at de kommer til å ende opp med å kunne sende enda flere ski, enn de 21 parene som ble stjålet, ned til Georgia.

- Som småbarnsfar på vestkanten synes det var veldig gøy at jeg med helt enkle midler kunne bidra, og gjennom kontakter i miljøet så forsto jeg at dette prosjektet var kult. Jeg forstår selvfølgelig at dette prosjektet ikke er like viktig som jobben Kirkens Nødhjelp, Røde Kors eller Leger Uten Grenser driver med. Men jeg tror likevel på at man ved en helt ubetydelig liten innsats som dette, kan være med på å bedre hverdagen til folk andre steder i verden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!