- Jens driver skremselspropaganda

En sentrum/Høyre-regjering mer sannsynlig enn Frp/Høyre, sier Venstre-leder Lars Sponheim

MEST SANNSYNLIG: En mindretallsregjering med Høyre, KrF og Venstre er mer sannsynlig enn en regjering med Høyre og Fremskrittspartiet, mener Venstre-leder Lars Sponeheim. Her sammen med Høyre-leder Erna Solberg og KrF-leder Dagfinn Høybråten: Foto: Scanpix
MEST SANNSYNLIG: En mindretallsregjering med Høyre, KrF og Venstre er mer sannsynlig enn en regjering med Høyre og Fremskrittspartiet, mener Venstre-leder Lars Sponeheim. Her sammen med Høyre-leder Erna Solberg og KrF-leder Dagfinn Høybråten: Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Når Jens Stoltenberg sier det mest sannsynlige alternativet til de rødgrønne er Høyre og Fremskrittspartiet, driver han skremselsprograganda, mener Venstre-leder Lars Sponheim.

På sin halvårlige pressekonferanse i sommerlige omgivelser på Huk utenfor Oslo i går sa Stoltenberg at dersom det blir regjeringsskifte, er det en regjering med Høyre og Frp som framstår som det mest sannsynlige alternativet.

Han avviste imidlertid å svare på hvordan de skal komme til makten og beholde den. For han tror ikke på rent flertall for de to partiene.

 

Lyst på makt

- Min plan A er å vinne valget og fortsette med flertallsregjering i fire nye år. Jeg spekulerer ikke i nederlag. Men dersom det blir regjeringsskifte, da er det mest sannsynlig at vi får en Høyre /Frp-regjering, sier Stoltenberg, og gir tre grunner:

• Fordi Høyre på sitt landsmøte sa at de er klare til å sitte i regjering med Frp.

• Fordi de politiske tyngdelovene tilsier at det største og det neststørste partiet på borgerlig side vil finne sammen.

• Fordi Frp nå åpenbart har lyst på regjeringsmakt. Carl I. Hagen sa tidligere at det er hipp som happ hvem som sitter i regjering, men nå har de åpenbart lyst til å sitte i regjering, sier Stoltenberg. Han mener velgerne har krav på å vite hva alternativene er.

Mot bedre vitende

Venstre-leder Lars Sponheim mener Stoltenberg skremmer velgerne.

- Dette holder ikke, og det vet Jens selv. Han skremmer med en mørkeblå borgerlig regjering fordi det er det som tjener hans plan A, fortsatt rødgrønn flertallsregjering, best. Han ser seg ikke tjent med at vi framstår som et reelt alternativ.

Sponheim mener Norge tidligere har vært godt styrt av mindretallsregjeringer. 

- Rent Frp/Høyre-flertall er så teoretisk at det kan man se bort fra. Hvis de rødgrønne mister flertallet, er det helt avhengig av hvordan partienes størrelser er. Hvis KrF, Venstre og Høyre er større enn Frp, er en mindretallsregjering med disse partiente det mest sannsynlige alternativet til Jens, sier Sponheim.