Jens dro forbi

Møtt av strålende sol og bunadskledde jenter i Hardanger.

KJØRTE FORBI: Rut Hunnes og Gudrun Folkedal hadde ventet over tre timer på statsministeren. Foto: Jacques Hvistendahl
KJØRTE FORBI: Rut Hunnes og Gudrun Folkedal hadde ventet over tre timer på statsministeren. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| GRANVIN (Dagbladet.no): Venninnene Rut Hunnes og Gudrun Folkedal hadde ventet på hver sin stol i krysset i tre og en halv time da den svarte minibussen kom.

De hadde diktet sang og skulle dele ut Hardanger-epler mot monstermaster, men Jens Stoltenberg og følget bare smilte og kjørte forbi.
De var seint ute til møtet med Hardangerrådet og hadde dårlig tid.

- Litt dumt. Vi skulle jo si noen kloke ord og være litt trivelige. Det er jo hans land også, vi vil at han skal være glad i landet sitt. Vi er jo på samme lag. Hvorfor ødelegge natur når vi har alternativer, sier Rut Hunnes.

Men nede i Granvin ble det anledning til å hilse på Stoltenberg. Det er 75 år siden en statsminister sist besøkte den lille kommunen. Siste besøkende statsminister var Johan Nygaardsvold i 1935.

I dag mobiliserte bygda pensjonister, barnehagebarn, skolebarn og demonstranter fra Bevar Hardanger. Statsministeren er i området for første gang siden mastebråket startet.

- For å lytte
- Jeg er kommet hit for å lytte og komme i tett dialog med alle som er engasjert i kraftspørsmålet i denne regionen. Det er nyttig å se de ulike stedene, og viktig å høre hva folk mener, sier Stoltenberg.

- Han var annerledes enn jeg hadde trodd, sier Vilde Hamre (15) fra ungdomsrådet i Granvin. Hun var blant de som håndhilste på statsministeren.

- Han var mye hyggeligere enn jeg hadde forventet. Men jeg er imot han likevel. Vi vil gjøre alt vi kan for ikke å få kraftlinjer. Det sa jeg til ham. Da lo han. Men det var en hyggelig latter, sier Vilde Hamre.

- Veldig fint
- Har me det ikkje fint her? roper damene fra verandaen til Jens Stoltenberg som er på vei til båten som skal transportere ham til Norheimsund.

- Jo, veldig, svarer Stoltenberg.

- Nå må de ikkje øydeleggja, sier damene.

- Nei, nei, nei! svarer en lattermild statsminister.

I løpet av en hektisk dag skal Stoltenberg besøke store deler av de berørte områdene. Først gikk turen innom kraftverket i Sima, der han fikk en orientering fra kraftselskapet BKK om kraftsituasjonen i Bergen.

I Granvin ventet Hardangerrådet, bestående av ordførerne fra de sju hardangerkommunene.

I Norheimsund er det ventet demonstrasjoner.