Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens droppet klimakonferanse

Kronprins Haakon åpnet Bellona-konferansen mens Jens prioriterte pensjon.

 MELDTE AVBUD: Statsminister Jens Stoltenberg skulle ha vært med på åpningen av Bellonas CC9-konferanse i Sarpsborg i dag. Foto: SCANPIX.
MELDTE AVBUD: Statsminister Jens Stoltenberg skulle ha vært med på åpningen av Bellonas CC9-konferanse i Sarpsborg i dag. Foto: SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| SARPSBORG (Dagbladet.no): Ved midnatt fikk arrangørene av den store klimakonferansen CC9 i Sarpsborg beskjed fra Statsministerens kontor. Jens Stoltenberg måtte melde avbud fordi pensjonsforhandlingene for offentlig sektor var så krevende. Men både kronsprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit bidro til en celeber åpning av konferansen i formiddag. De ble møtt av 150 jublende barn fra Hafslund barneskole.

Deretter gikk en svært engasjert kronprins opp på scenen og holdt åpningstalen. Selv har han nylig sett klimaendringer på nært hold under en studietur på Grønland.

Teknologioptimist
- Jeg kom nettopp tilbake fra en fascinerende femdagers tur til Grønland. Kronprinsesse Victoria av Sverige, kronprins Frederik av Danmark og jeg dro på en klimarelatert studietur hvor vi fokuserte på svar vi kan finne i isen, grensene for vår kunnskap og hvilke konsekvenser en oppvarming av planeten har på livet i Arktis, sa kronprinsen.

På Grønland fikk kronprins Haakon møte fiskere og jegere som beskrev hvordan de i løpet av 50 år hadde observert at havet hadde steget med mer enn 30 centimeter, at isbreer på flere kilometer hadde smeltet, og at vinterisen var blitt mindre trygg. Selv er Haakon svært bekymret for konsekvensene avklimaendringene.

- En av de mest alvorlige er at de fattigste rammes disproporsjonalt hardt, sa Haakon i sin åpningstale.

Likevel er han optimist.

 KLIMAENGASJET: Kronprins Haakon har akkurat vært på studietur til Grønland. Foto: SCANPIX.
KLIMAENGASJET: Kronprins Haakon har akkurat vært på studietur til Grønland. Foto: SCANPIX. Vis mer

- Jeg tror vi har mye å se fram til, sa kronprinsen og nevnte blant annet hvordan utviklingen av klimavennlig teknologi kunne gi mange interessante jobbmuligheter og kjøretøy som går på batterier, hydrogen eller andre fornybare energikilder.

Topptungt møte
Kronprins Haakon håper CC9-konferansen, hvor mange av verdens fremste klimaeksperter deltar, skal bli et viktig skritt på veien mot en ny global klimaavtale i København i desember i år. På konferansen i dag deltar blant annet klimaaktivisten Robert Kennedy jr., sønnen til Robert Kennedy og nevøen til John F. Kennedy, samt miljøvernminister Erik Solheim, Bellona leder, Frederic Hauge, direktør for EPA, USAs miljømyndigheter Stephen O. Andersen og Ira Magaziner, leder for Clinton Climate Initiative, som er en del av Bill Clintons stiftelse. Club de Madrid, organisasjonen av tidligere presidenter og statsministre, deltar også på konferansen. Blant annet er de tidligere presidentene i Costa Rica og Tanzania til stede.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media