LANDSMØTETALEN: Erna Solberg gikk til frontalangrep på de rødgrønnes velferdsstat og manglende vilje til å satse på private initiativ i sin tale til landsmøte da det åpnet i Oslo i ettermiddag. Her er Høyre leder Erna Solberg fotografert i Bjørvika foran anleggsarbeid og heisekraner.  Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
LANDSMØTETALEN: Erna Solberg gikk til frontalangrep på de rødgrønnes velferdsstat og manglende vilje til å satse på private initiativ i sin tale til landsmøte da det åpnet i Oslo i ettermiddag. Her er Høyre leder Erna Solberg fotografert i Bjørvika foran anleggsarbeid og heisekraner. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / DagbladetVis mer

«Jens, du gir norsk næringsliv is i rubben!»

Erna Solberg ut mot statsministeren i sin tale til Høyres landsmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I sin tale til landsmøtet gjorde Erna Solberg det klart at det er på tide med en ny politisk kurs i landet.

Høyre-lederen tok særlig et oppgjør med de rødgrønnes syn på velferdsstaten og manglende vilje til å satse på private initiativ. Men Solberg gjorde det også klart at Jens Stoltenberg har sviktet næringslivet:

- Vi har gitt beskjed om at norsk næringsliv trenger bedre glid. Men du Jens, du gir norsk næringsliv is i rubben!

Du kan følge Høyres landsmøte live her. I kveld blir det også klart om Høyre vil fjerne fedrekvoten, slik Dagbladet har omtalt tidligere.

Ny kurs
Solberg startet talen tidlig med å indirekte vise til gårsdagens valg i Storbritannia da hun gjorde det klart at det nå var på tide med en ny politisk kurs, også her.

- Jeg skal fortelle dere hvorfor Norge trenger en ny kurs, sa hun til et landsmøte som ga henne trampeklapp før hun hadde sagt et ord.

Men Solberg hadde også behov for å vise at Høyre er opptatt av velferd, om enn ikke den helt samme velferden som de rødgrønne.

- Fremveksten av det norske velferdssamfunnet startet ikke med staten, tvert i mot startet det med private initiativ, sa Solberg, og viste nese til venstresidas velferdsprosjekt.

- Fortsatt er det slik at sanitetskvinnene og andre organisasjoner går foran og etablerer nye tilbud som staten ikke står for, sa hun og kunne blant annet fortelle om Kathrine i Skien som har startet privat omsorgsbedrift og 70 nye arbeidsplasser.

- Det er mennesker som henne venstresiden mistenkeliggjør, sa Solberg og tok Sanitetskvinnene i forsvar.

- De er i dag sinte og fortvilet fordi Ap støter de ut.

- Aps allergi
«Ap sin private allergi skaper lengre køer, mindre mangfold og mindre valgfrihet», var det klare budskapet fra Høyre-lederen

- Sannheten er at det er Ap og de rødgrønnes uvilje mot valgfrihet som er den størst trusselen til vårt velferdssamfunn, sa hun og la til

- Ikke fordi jeg tror de gjør det med vilje, men fordi de er så opptatt av velferdsstaten, at de ikke ser velferdssamfunnet. Den dagen omsorgen for hverandre stopper ved skatteseddelen, da har vi mistet noe stort.