Jens-effekten allerede borte

Ap fikk et kort oppsving etter at Jens Stoltenberg ble partiets statsministerkandidat. Da det ble klart at han også tok regjeringsmakta, forsvant 155000 velgere fra partiet. Trøsten må være at Høyre mistet enda flere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før Stoltenberg ble utpekt som Ap's statsministerkandidat, viste meningsmålinger at partiet kunne vinne et enormt antall velgere dersom det skjedde.

  • MMIs partimåling for Dagbladet/NRK i februar - vel ei uke etter at Stoltenberg ble utpekt som statsministerkandidat - ga Ap en framgang på 6,8 prosentpoeng - til 37,9 prosent.

Kortvarig

Det trodde de fleste politiske observatører var starten på en formidabel Jens-effekt. Nå viser det seg at den ble svært kortvarig. Fra februar til mars har oppslutningen om Ap gått tilbake med 4,2 prosentpoeng. Det betyr at Jens Stoltenberg har mistet 155000 velgere på en måned.

- Jeg synes ikke dette er så overraskende. Selv har jeg aldri snakket om Jens-effekten, men om hva slags politikk vi driver. Derfor tror jeg målingen neste måned blir riktigere enn denne som er tatt opp i en veldig spesiell situasjon, sier Ap-leder Thorbjørn Jagland.

Kontroversiell

Også Høyre-leder Jan Petersen tror at lanseringen av Stoltenberg som statsministerkandidat og sentrumsregjeringens avgang har ført til ekstra store svingninger på meningsmålingene de to siste månedene. At Høyre har mistet 165000 velgere siste måned, forbauser ham ikke.

- Jeg var ikke i tvil om at dette kunne skje. Det er klart det var en kontroversiell avgjørelse vi tok, men jeg føler meg trygg på den, sier Petersen til Dagbladet.

Valgforsker Bernt Aardal peker imidlertid på at tallene på MMIs måling ligger tett opptil de tallene som kom fram i en meningsmåling fra Opinion som Aftenposten offentliggjorde fredag.

Reelle tendenser

- Når du får flere målinger som viser det samme, er det et tegn på at de har fanget opp reelle svingninger. For Ap viser dette at måten skiftet skjedde på, og saken de tok over på ikke har vært det gunstigste for partiet, sier Aardal, som oppfatter dette som en kraftig sympatireaksjon overfor den avgåtte regjeringen og folks umiddelbare reaksjon på regjeringsskiftet.

Korttidseffekt

- Dette er korttidseffekten av skiftet. Viser målingene det samme også neste uke, da vil jeg heller tro at det er noe på gang, sier valgforsker Frank Aarebrot.