- Jens er best borte

SV's Bård Vegar Solhjell advarer Jens mot klima-fella.

UTFORDRER JENS: Tidligere miljøvernminister og SV-nestleder Bård Vegar Solhjell utfordrer sin tidligere regjeringssjef, Ap-leder Jens Stoltenberg til å ikke bare være klimaflink ute i verden, men også på hjemmebane. Han maner Ap til å droppe Lofoten-utbygging en gang for alle og trekke oljefondet ut av oljeselskaper og andre miljøverstinger. Fungerende partileder i SV, Bård Vegar Solhjell, under SVs landsstyre i Oslo fredag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
UTFORDRER JENS: Tidligere miljøvernminister og SV-nestleder Bård Vegar Solhjell utfordrer sin tidligere regjeringssjef, Ap-leder Jens Stoltenberg til å ikke bare være klimaflink ute i verden, men også på hjemmebane. Han maner Ap til å droppe Lofoten-utbygging en gang for alle og trekke oljefondet ut av oljeselskaper og andre miljøverstinger. Fungerende partileder i SV, Bård Vegar Solhjell, under SVs landsstyre i Oslo fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bård Vegar Solhjell mener Jens Stoltenberg er en glimrende pådriver for verdens klima, men mener han og Ap ikke er like flink hjemme.

- Ledende miljønasjon Som fungerende SV-leder mens Audun Lysbakken er i permisjon, holdt Bård Vegar Solhjell tale til partiets landsstyre i dag. Overfor Dagbladet har han en klar melding når det gjelder klimapolitikken:

- Norge er en ledende miljønasjon, og har en god klimapolitikk, men er ikke i nærheten av å gjøre nok. Vi må være best både hjemme og ute, sier SV-nestleder og tidligere rødgrønn miljøvernminister Bård Vegar Solhjell til Dagbladet.

Jens Stoltenberg fikk før jul jobben som FNs spesialutsending for klima, og skal påvirke verdens ledere til å enes om en ambisiøs og forpliktende klimaavtale i 2015. I et intervju med Dagbladet i forrige uke forklarte Stoltenberg hva han mener verdenssamfunnet må gjøre for å redde klimaet.

- Stor ute Solhjell mener Stoltenberg er den beste lederen verden kunne fått i arbeidet kampen for å redusere klimautslipp. Men han har et stykke igjen på hjemmebane, ifølge Solhjell.

- Jens har enorme kunnskaper om klimaspørsmålet, han er veldig engasjert i det, og han har et formidabelt navn i de miljøene som jobber med klimaspørsmål. Det er ikke mange som er i nærheten av å ha samme troverdighet internasjonalt i klimaspørsmål. Men jeg vil advare mot det jeg kaller «statsmannsfella», det vil si å være best ute i verden, men ikke best på å gjøre jobben i det landet de styrer.

- Jeg synes ikke Ap har god nok miljøpolitikk. For å illustrere poenget, så kunne 2015 blitt både det året da Ap-landsmøtet gikk for oljeboring i Lofoten, og det året da Jens Stoltenberg bidro til en viktig internasjonal klimaavtale. Det ville vært paradoksalt. Mitt poeng er at Norge akutt trenger et klart grønt alternativ. Vi har de to minst miljøengasjerte partiene i regjering, og trenger derfor et bredt grønt alternativ. Og da trenger vi Ap med, sier Solhjell.

God på regnskog Han sier Norge er særlig kjent og anerkjent for sin regnskogsatsing.

- Land som virkelig gjør noe, får en lederrolle. Alle kjenner til det vi har gjort på regnskog. Det er en type sak det er lett å bli enig om i norsk politikk. Det som er vanskelig, er å bli enig om hva som skal gjøres hjemme, sier Solhjell.

- Mener du at Norge er flinke ute, men ikke hjemme?

- Jeg har aldri hørt noen mene at våre mål fram mot 2020 ikke er ambisiøse nok. Men jeg hører samtidig spørsmål om paradoksene. Derfor har jeg noen utfordringer til Ap:

- Stormakt - På ett område er Norge en stormakt: Som olje- og gassprodusent. Alle vet at dersom vi skal ha en sjanse til å nå verdens klimamål, må sannsynlig to tredeler av verdens olje- og gassreserver bli liggende. Så hvis Ap kunne legge bort Lofoten, Møreblokkene, Skagerak og Jan Mayen, da hadde de sakene vært avgjort i norsk politikk, og da hadde vi begynt å sette den streken.

- Ved siden av regnskogsatsing er vi ute i verden kjent for oljefondet. Mange vet at Norge har ett av verdens største investeringsfond. De som er opptatt av klima, spør om det, de vet hvor pengene kommer fra. Den positive nyheten i høst var at Ap vil trekke oljefondet ut av selskaper som driver med kull. Så hvorfor ikke bruke sjansen til å trekke seg ut av oljeselskaper og andre klimaverstinger? Det er viktig på grunn av miljøet, men det kan også være en risiko for Norge å være eier i næringer som får problemer i framtida.

- Ved siden av olje er samferdsel den store utslippssektoren. Hvis Norge skal bli et lavutslippsamfunn, må vi legge om måten vi bygger transporten rundt de store byene. I framtida kan vi ikke si vei og bane, ja takk begge deler, vi må omprioritere fra vei til bane i byområdene, sier Solhjell.

STOR UTE: SV's Bård Vegar Solhjell mener Jens Stoltenberg er den beste lederen verden kunne fått i arbeidet kampen for å redusere klimautslipp. Men han har et stykke igjen på hjemmebane, ifølge den fungerende SV-lederen. Her er Stoltenberg fra Mongstad-høringen mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STOR UTE: SV's Bård Vegar Solhjell mener Jens Stoltenberg er den beste lederen verden kunne fått i arbeidet kampen for å redusere klimautslipp. Men han har et stykke igjen på hjemmebane, ifølge den fungerende SV-lederen. Her er Stoltenberg fra Mongstad-høringen mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer