Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jens er i valgkampform

Siv og Jens vant kveldens TV-debatt, mener Dagbladets eksperter.

HVEM VANT?: Jens Stoltenberg (Ap) fikk terningkast fem av Dagbladets anmeldere, mens Erna Solberg (H) bare fikk en firer på terningen for sin innsats i partilederdebatten i Arendal mandag kveld. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
HVEM VANT?: Jens Stoltenberg (Ap) fikk terningkast fem av Dagbladets anmeldere, mens Erna Solberg (H) bare fikk en firer på terningen for sin innsats i partilederdebatten i Arendal mandag kveld. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Dagbladet har kastet terning etter den NRK-sendte partilederdebatten i Arendal mandag kveld. Og dommen er klar: Jens Stoltenberg (Ap) og Siv Jensen (Frp) kom best ut.

Jens Stoltenberg (Ap):
Hovedbudskap: Valget er et veivalg mellom skattekutt til de rikeste eller satsing på vei, helse og skole. Det er grunnleggende uansvarlig å love 25 milliarder i skattelette. Mener Høyre lanserer egenandeler som finansieringsform for privatsykehus.
Vår vurdering: Styrte debatten. Er i valgkampform, offensiv, aggressiv, humørfylt. Får opp temperatur i helseduellen med Erna og får inn flere venstrehooker. Får fram forskjellen mellom de rødgrønne og de blå.
Sitatet: Jeg er egentlig litt urolig fordi du er så lite urolig over hva hun (Siv Jensen) kan finne på i regjering. ( til Erna )
Terningkast:

Erna Solberg (Høyre):
Hovedbudskap:
Vil bygge kunnskaps-Norge og har ambisjon om å skape Norge på sitt beste. Vil få ned helsekøene og få fart på veibygging. Dagens regjering har gått tom for ideer.
Vår vurdering: Kom på defensiven fra første stund på grunn av forskning som viser at formuesskatten ikke tjener bedriftene. Svarer ikke krystallklart på om hun vil følge handlingsregelen. Argumenterer offensivt for fritt sykehusvalg. Parerer angrepet om egenandeler godt med å vise til at regjeringa selv har satt ned et utvalg.
Sitatet:
Da kan jo folk selv vurdere: Vil de at bedriften i deres kommune skal eies av en lokal eier eller et postkortselskap på Bahamas?

Terningkast:

Siv Jensen (Frp):
Hovedbudskap: Vi har sagt i åtte år at det er viktig for oss å få en ny regjering, men det viktigste for oss er hva slags politikk en ny regjering skal føre. Skattelette er velferd. Vil kutte i kostnader til asyl- og innvandringspolitikken.
Vår vurdering:
Var i knallform. Fikk fram avstand til Høyre, fikk Høyre til å framstå som et rikfolksparti, mens Frp er partiet for vanlige folk.
Sitatet:
Jeg tror formuesskatten er helt fjern for folk, men at det som betyr noe for dem er hva de har i lommeboka.

Terningkast:

Liv Signe Navarsete (Sp):
Hovedbudskap:
Valget handler om mat, vei og framtidsutsikter for hele landet. Hvis vi kutter formuesskatten, vil kommunene tape åtte milliarder i inntekter. Ønsker sterkere landbruks- og distriktspolitikk. Slår fast at de rødgrønne står sammen.
Vår vurdering:
Angriper Høyres skattelette, og uklart regjeringsprosjekt. Går hardt ut mot sentrumskonkurrent KrF som vil garantere Frp i regjering. Både hardtslående, aggresiv og litt usikker og hakkete.
Sitatet:
Senterpartiet har tendens til å få gjennomført det vi går til valg på.
 
Terningkast:

Audun Lysbakken (SV):
Hovedbudskap:
Klimaendringene må stanses. Høyresiden større omsorg for milliardærer enn folk flest.Den største bløffen i denne valgkampen er deres løfter om mer til alt samtidig love mer enn 25 millliarder i skatteletter. Den mest lønnsomme investeringen er å invester i lærere, skole og barnehager. Mener antallet fattige barn har gått ned. Betyr ikke at vi er fornøyd.
Vår vurdering:
Offensiv, tydelig. Blir utfordret på innsatsen mot fattigdom.
Sitatet:
Erna Solberg kommer ikke til å få Nobel-prisen i økonomi for forslaget om å fjerne formuesskatten.

Terningkast:

Trine Skei Grande (V):
Hovedbudskap:
Vil prioritere framtida gjennom skole og miljø. For Venstre handler ikke skattelette om et magisk nivå. Ikke noe hellig forhold. Tror at formueskatten har både positve og negative følger. Forhandler ikke på handlingsregelen, viktig med ansvarlig økonomi, Vil gjøre det billigere å være miljøvennlig. Vil ikke ha en blåblå regjering.
Vår vurdering:
Offensiv, tøff, på hugget, God lenge, helt til å hun ble nedlatende og arrogant.
Sitatet:
Det forundrer meg at Audun Lysbakken som har styrt skolepolitikken i åtte år nå synes det er viktig med lærere.
 
Terningkast:

Knut Arild Hareide (Krf):
Hovedbudskap:
Samfunnet må trå til når livet er sårbart. Får mer igjen i saker som menneskeverd og familie gjennom et regjeringsskifte, men det er tydelig forskjell mellom Frp og KrF og lite sannsynlig at KrF går i regjering sammen med Frp.
Vår vurdering:
Brukte ikke anledning til å få fram KrF vil i konkret politikk. Mange morsomheter, men får problemer med å både forsvare politisk avstand til Frp og vilje til å samarbeide med Frp. For lite substans.
Sitatet:
Det er stor forskjell mellom Siv jensen og meg, bortsett fra at vi har kanskje litt lik stemme.

Terningkast:

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media