Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens er mest populær

Statsministeren har styrket stillingen etter to ukers valgkamp.

BEST: Partiformann og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er den mest populære statsministerkandidaten.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
BEST: Partiformann og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er den mest populære statsministerkandidaten. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 47 prosent av velgerne mener Stoltenberg gjør en god jobb som statsminister, mens 42 prosent mener han gjør en middels jobb. Bare 10 prosent mener han gjør en dårlig jobb. I juni var de tilsvarende tallene 42 prosent, 45 prosent og ni prosent. Velgerne mener også Stoltenberg er den partilederen som har gjort det best så langt i valgkampen.

Etter snart fire år i regjering og kort tid før valget er Stoltenberg over snittet for perioden i popularitet. I hele år har mellom 42 og 49 prosent ment at Stoltenberg gjør en god jobb. I 2006 dalte populariteten drastisk ned til et bunnmål i september da bare 18 prosent mente Stoltenberg gjorde en god jobb. Siden har det gått jevnt oppover.

Økt popularitet
- Det er en fordel for Ap og de rødgrønne i valgkampen med en populær og udiskutabel statsministerkandidat. Stoltenbergs gjennomsnittlige "score" av velgere som mener han gjør en god jobb som statsminister siden valget i 2005 har vært 36 prosent. På augustmålingen ligger altså Stoltenbergs popularitet 11 prosentpoeng over snittet, sier analytiker i Synovate Håkon Kavli til Dagbladet.

Tre av fire SV- og Ap-velgere og 60 prosent av Sp-velgerne mener Stoltenberg gjør en god jobb. På borgerlig side er Stoltenberg mest populær blant Venstres velgere (50 prosent god), dernest KrF (34 prosent god), Høyre (30 prosent god) og til sist Frp-velgerne (15 god).

Best i valgkampen
Synovate har også bedt velgerne vurdere partiledernes jobb så langt i valgkampen. 49 prosent av alle velgere mener Stoltenberg har gjort en god jobb for Ap, mens 41 prosent velgere mener Jensen har gjort en god jobb for Frp i valgkampen. Dernest svarer 32 prosent at de synes Erna Solberg har gjort en god jobb for Høyre, og tilsvarende 27 prosent for Halvorsens jobb for SV. Lars Sponheim og Dagfinn Høybråten får godt skussmål for innsatsen hittil i valgkampen av rundt 20 prosent av velgerne. Navarsete og Dahle havner nederst på lista. 17 prosent synes Navarsete har gjort det bra for Sp, mens 12 prosent mener Dahle har gjort en god jobb for Rødt.

Liker Sponheim
- Det er naturligvis slik at velgere som sympatiserer med partiet trekker opp snittet for vurderingen av partilederens jobb. Det er også slik at velgere innenfor den rødgrønne blokken vurderer partiledere fra regjeringspartnerne bedre enn andre, sier Kavli.

- Det er også interessant å merke seg at ca 30 prosent av Frp-velgerne synes Stoltenberg har gjort en god jobb i valgkampen, samtidig som ca 30 prosent av Ap-velgerne mener det samme om Jensen. Vi merker oss også at Ap-velgere trekker opp snittet for de som mener Sponheim har gjort en god jobb for Venstre så langt, sier Kavli.

Høyre-velgere setter ikke Siv Jensens jobb for Frp særlig høyere enn gjennomsnittet av alle velgere. Samtidig vurderer heller ikke Frp-velgere Erna Solbergs jobb for Høyre særlig bedre enn gjennomsnittet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media