Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jens er proppen i systemet»

Bellona ut mot regjeringens fornybar-innsats.

STOPPER OPP: Ifølge Bellonas Frederic Hauge er det hos Jens Stoltenberg regjeringas fornybarsatsing stopper opp. Fornybar energi er det området hvor regjeirngen har brudt flest løfter, ifølge miljøvernorganisasjonen. I dag oppsummerer Jens Stoltenberg sine fire år som statsminister. Foto: John Terje Pedersen.
STOPPER OPP: Ifølge Bellonas Frederic Hauge er det hos Jens Stoltenberg regjeringas fornybarsatsing stopper opp. Fornybar energi er det området hvor regjeirngen har brudt flest løfter, ifølge miljøvernorganisasjonen. I dag oppsummerer Jens Stoltenberg sine fire år som statsminister. Foto: John Terje Pedersen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I dag har Jens Stoltenberg sin oppsummerende pressekonferanse før sommeren. Selv om statsministeren kommer til å snakke mye om hva han har fått til i regjering de fire siste årene, finnes det flere løfter i Soria Moria-erklæringen som langt fra er innfridd.
Mandag skrev VG at det i regjeringserklæringen er hele 88 løfter som ikke blir innfridd med denne regjeringen.

- Vi er ikke fornøyd. Alt er ikke svart/hvitt, men gud hvor tregt det går! sier Bellonas Frederic Hauge til Dagbladet.

- Har regjeringen innfridd løftene om fornybar energi og klima?

- Nei, det har de virkelig ikke. Etter min mening, så var det den store tabben at de ikke greide å få til grønne sertifikater. Det er Jens, som er proppen i systemet. Det er ikke SV og Sp det har stoppet opp hos. Jeg vet hvor hardt de slåss på disse områdene. Det er hos Jens. Det var Statsministerens kontor som stoppet at det ble grønne sertifikater i Norge. Etter det har hele fornybarsatsingen kommet i bakleksa. Det er blitt bevilget litt penger, men det er ingen suksess, sier Hauge.

Slakter fornybar-innsats
På spørsmål om Naturvernforbundets leder, Lars Haltbrekken, kunne tenke seg å vurdere regjeringens innsats på fornybar energi, får Dagbladet følgende umiddelbare respons:

- Hvilken innsats? spør han og legger til:

- Det er mye løfter, men lite konkret. Bortsett fra krisepakken, som var bra på energieffektivisering, sier Haltbrekken per sms til Dagbladet.

I regjeringens finanskrisepakke kom det 1,2 milliarder kroner til statsforetaket Enova, penger som skal brukes på energieffektiviseringsprosjekter og til kommunene.

Savner modige politikere
Frederic Hauge i Bellona mener de rødgrønne langt fra har vært modige nok på energi og klima.

- Det jeg savner mest er at de rødgrønne skal komme med en stortingsmelding om hvordan klimaforliket skal oppnås. Det er viktig å få det satt inn i en helhet. En å se fornybar energi, CO2-håndtering og en omlegging av transportsektoren i en sammenheng. Det at man ikke har fått til en helhetlig politikk på disse områdene, kommer av at det ikke finnes en strategi bak det, sier Hauge.

- Hva er årsaken til det?

- Det er enkelt og greit sosialøkonomen Jens som stopper opp. Alt skal være kostnadseffektivt. Han tør ikke å satse. Det vi trenger er politikere som tør å gå på en smell, som tør å ta en fight om prisen på strøm skulle gå opp med grønne sertifikater. På to områder, regnskog og på Mongstad, har de vist at de tør. Det er vi veldig glad for. Både på Mongstad og regnskog vil det sikkert komme skandaler. Der trenger vi politiker som tør å ta det som kommer. Det har ikke Jens gjort på fornybar energi eller på Enøk.

- Hva må til?

- Vi må vise at vi ikke kan fortsette slik vi gjør nå. Vi må ha en omlegging av kunnskap og kompetanse i landet. For meg er det trist at det ikke finnes en helhetlig politikk på miljø og energiutfordringene, sier Hauge.

Jens Stoltenberg er sterkt uenig i kritikken.
- Dette er helt feil. De tre rødgrønne partiene står sammen om verdens mest ambisiøse miljøpolitikk
, sier statsministeren til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media