Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens er satt på sidelinja

SØRMARKA (Dagbladet): Thorbjørn Jagland mislyktes med sitt norske hus. Men nå er det han som setter ned gjerdestolpene og som må legge grunnmuren til Jens Stoltenbergs fornying av velferdsstaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utmeisling av partiprogrammet er selvsagt partilederens ansvar. Men Jagland framstår nå med mer sjøltillit og autoritet enn på lenge. Nå er han på hjemmebane, og tilbake i rollen som seg sjøl. Nå trengs til fulle hans evner til å bygge kompromisser og samle partiet. Og nå må Stoltenberg stole på at Jagland klarer jobben.

Klar for å slåss

Arbeiderpartiet åpner for anbudskonkurranse innenfor helse- og omsorgstjenester, men på klare vilkår og i begrenset omfang. Sykehusene blir trolig statlige, men kampen om fylkeskommunenes skjebne fortsetter i partiet.

Striden om fylkeskommunene kan komme til å rase fram mot landsmøtet. Ap-leder Jagland sier han ikke utelukker et delt sentralstyre.

- På dette området er det sterke krefter som vil ha alt som det er. Hvis man skal ha forandring, er det vanskelig å få det til med total enighet, sier Jagland, som selv langt på vei har bestemt seg. Og han kommer til å si ifra.

- Jeg vil legge fram det jeg mener er riktig, og ikke telle opp stemmer på landsmøtet. Jeg har vært for lenge med i politikken til å være opportunistisk, sa Jagland da sentralstyret avsluttet maratonmøtet på Sørmarka ved 20.30-tida i går.

Først neste mandag vil sentralstyret fatte vedtak i store saker som er avgjørende for Jens Stoltenbergs regjeringsprosjekt. Dette dreier seg om:

  • Konkurranseutsetting
  • Fylkeskommunens framtid
  • Styring av sykehusene.

Stoltenberg har lovet at han skal få orden på sykehusenes økonomi i løpet av to år.

Refser Ingebrigtsen

Ifølge Jagland er det nå stort sett enighet om Ap's syn på privatisering i offentlig sektor.

- Hvis vi har sterke kommuner med sterk produksjon av velferdstjenester, er det ikke så galt å bruke private krefter. Setter vi bort alt, får de private et nakketak på kommunene og kan overta alt. Men markedet kan ikke løse problemene på dette området.

Slik formulerer Jagland Arbeiderpartiets nye retorikk for private aktørers rolle i velferdsordningene.

Samtidig gir han sosialminister og statsrådkollega Guri Ingebrigtsen en korreks.

- Det er ikke så enkelt som å si at det ikke spiller noen rolle hvem som gjør oppgavene, bare det offentlige har ansvaret. Det offentlige kan ikke ha ansvaret uten å ha en sterk egenproduksjon av tjenester, sier Jagland.

SJEFEN SJØL: </B>Partileder Torbjørn Jagland er strategen som skal samle partiet.
SPILLER ANNENFIOLIN: </B>Jens Stoltenberg må stole på at Torbjørn Jagland klarer å dirigere partiet.