FÅR KRITIKK: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i Stortinget tirsdag under 22. juli redegjørelsen. Nå får han kritkk av sine egne. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i Stortinget tirsdag under 22. juli redegjørelsen. Nå får han kritkk av sine egne. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Jens får enstemmig kritikk av Stortinget

Historisk stortingsvedtak i 22. juli-debatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som Dagbladet har omtalt, var det en samlet kontroll- og konstitusjonskomite som innstilte på å kritisere regjeringen for manglende sikkerhet og beredskap foran og under terrorhandlingene 22. juli.

Men komitéen klarte ikke å samle seg om én formulering: Tre ulike innstillinger ble lagt fram for votering i Stortinget i dag.

Frp, Høyre og Venstre er hardest i tonen. De kaller det sterkt kritikkverdig at regjeringen ikke i tilstrekkelig grad iverksatte tiltak for å beskytte borgerne.

Kristelig Folkeparti har lagt fram en egen innstilling som er noe mildere, og bruker ordene alvorlig og kritikkverdig.

I tillegg har Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet lagt fram et forslag. 

Da saken gikk til votering i Stortinget i dag, endte det med at et enstemmig Storting gikk inn for forslaget til de rødgrønne. Opposisjonen stemte på forslaget sekundært, det vil si etter at de først hadde stemt på sine egne forslag.

Dermed lyder Norges politiske oppgjør med beredskapssvikten 22. juli 2011 slik:

«Stortinget finner det kritikkverdig at myndighetene forut for og under terrorhandlingene 22. juli 2011 ikke i tilstrekkelig grad iverksatte flere sikrings- og beredskapstiltak som kunne forhindret terrorhandlingene og beskyttet menneskene i regjeringskvartalet og på Utøya. Statsministeren har beklaget dette i Stortinget. Beklagelsen var riktig og historisk nødvendig. Stortinget anerkjenner statsministerens beklagelse og regjeringens arbeid med å gjøre Norge tryggere, basert på lærdommene fra terrorhandlingene 22. juli 2011.»