Jens får godkjent

De to Ap-veteranene Thorbjørn Berntsen og Yngve Hågensen gir i dag ut boka «Stemmer fra jernalderen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I boka får Jens Stoltenberg godkjent karakter for sammensetningen av den rødgrønne regjeringen.

Hvem som bør sitte i regjering for Ap, hva den rødgrønne regjeringen bør ta fatt i, kjønnskvotering, eksplosjonen i antall skilsmisser, innvandring og kritikk av forbrukersamfunnet er blant temaene de to diskuterer i boka som har fått tittelen «Stemmer fra jernalderen».

Men Thorbjørn Berntsen liker ikke boktittelen.

Lissepasning

-  Jeg synes den er en lissepasning til dem som vil avskrive oss som to karer som hører fortida til. Jeg hadde foretrukket en tittel som var mer både aktuell og framtidsrettet, sier den mangeårige stortingsrepresentant og miljøvernministeren for Ap, også kjent som «leppa fra Grorud».

Boka er blitt til på grunnlag av et 45 timers lydbåndopptak fra en fisketur de to hadde til Jølster i vår sammen med journalisten Trond Hansen, som har såkalt ført boka i pennen.

På fisketur

-  Vi fiska litt og drakk litt og prata masse, men vi har nå holdt i blyanten vi også. Og vi sørget for å stryke mye av det vi sa etter den fjerde pjolteren, humrer Berntsen.

Ikke overraskende har det rødgrønne regjeringsprosjektet stått sentralt i samtalene mellom de to:

-  Vi prater mye om det, og om hvem som burde være med i regjeringen. Og gudskjelov vant vi valget, for ellers måtte vi ha hivd hele greia, sier Berntsen, og røper at de har klare synspunkter på hva slags folk som bør representere Ap i regjering:

-  Yngve minner et sted om at det var Einar Gerhardsen som tok initiativet til å opprette Statens lånekasse slik at også unge fra vanlige kår kunne skaffe seg utdanning. Så det har vi gått inn for. Men det betyr ikke at alle som sitter i regjering må ha embetseksamen. Det har vært noen tendenser til det, men vi synes at Jens har tatt rimelige hensyn denne gangen, fastslår Berntsen.

Når det gjelder de siste dagers debatt om mangel på kjønnsbalanse i regjeringsapparatet, mener Berntsen at det kommer til å gå seg til:

-  Det er viktigere at de nå kommer i gang med de politiske sakene, sier han.

Ta ansvar

-  Når det gjelder samfunnsutviklingen ellers så er vi opptatt av at folk skiller seg for mye. Nå må folk ta ansvar og ha respekt for forholdene de etablerer. Men

hovedtemaet i boka er kritikken vi framfører mot forbrukersamfunnet. Vi stiller spørsmål ved om det er samfunnets mål at en så stor del av våre liv er styrt av kjøp og bruk-og-kast-mentalitet, sier Thorbjørn Berntsen.

PÅ TUR: To av arbeiderbevegelsens veteraner, Thorbjørn Berntsen og Yngve Hågensen har vært på fisketur og snakka sammen. Resultatet foreligger i bokform i dag.