Jens får gult kort

Rabalderet i Arbeiderpartiets stortingsgruppe er ikke over. Nå forventes det at Jens Stoltenberg sørger for bedre kontakt med partifellene på Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringens opprinnelige forslag om å bare øke kommunenes inntekter knappe tre milliarder kroner slo ned som en bombe blant Ap's stortingsrepresentanter på torsdag. Fredag kunne Dagbladet melde at landets statsminister og finansminister var blitt tvunget av sin egen gruppe til å finne mer penger til Kommune-Norge. Nå sier flere av Ap's stortingsrepresentanter til Dagbladet at dialogen mellom regjeringen og stortingsgruppa må bli bedre.

- Det har gått litt for fort i svingene for den nye regjeringen, bemerker en av Ap's stortingspolitikere .

Jagland var borte

- Vi ville aldri ha kommet i en slik situasjon dersom regjeringen hadde gjort jobben skikkelig på forhånd. Det er veldig spesielt at regjeringen vet så lite om holdningene i stortingsgruppa, sier en annen av Ap's representanter til Dagbladet.

At partileder Thorbjørn Jagland i det siste har brukt det meste av sin tid til utenriksministerjobben og ikke partiet, teller også med. Torsdag var han på reise i Russland. Partilederen kunne dermed ikke rydde opp i den høyst delikate situasjonen.

Det ingen snakker høyt om, men som utvilsomt har bidratt til temperaturen i debatten, er at mange av Ap's representanter har et agg mot Jens Stoltenberg fordi de ikke fikk plass i regjeringen. Andre mislikte å bli flyttet fra en komité til en annen etter regjeringsdannelsen.

Da regjeringen hadde presentert kommuneøkonomi-opplegget for stortingsgruppa, var Eirin Faldet, Ap-veteran fra Hedmark, første taler. Hun sa klart ifra at regjeringens opplegg ikke var til å leve med. Deretter tok Odd Eriksen fra Nordland ordet.

- Ikke godt nok

- Jeg sa det som det var. Dette var ikke godt nok. Kommune-Norge må ha mer penger. Jeg kunne ikke ha stått fram og forsvart et kommuneopplegg med en ramme på tre milliarder kroner. Da vi til sist kom fram til en ramme på fire milliarder, mente vi fortsatt at det var i minste laget, men det kunne forsvares, sier Eriksen til Dagbladet.