- Jens får svekket tillit ved å gjøre forskjell

Trine Skei Grande (V) mener statsministerens forskjellsbehandling av Støre-saken vil svekke folks tillit til regjeringen.

 GJØR FORSKJELL:  Venstres leder Trine Skei Grande mener Statsministeren gjør forskjell på folk. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
GJØR FORSKJELL: Venstres leder Trine Skei Grande mener Statsministeren gjør forskjell på folk. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere har tatt til ordet for at statsminister Jens Stoltenberg forskjellsbehandler Johans Garh Støre og Audun Lysbakken, som begge har fått spørsmål reist rundt sin habilitet.

Etter Stortingets spørretime i dag, lurte også mange i opposisjonen på hvorfor Støre blir fredet av statsministeren i mediene.

- Svekket tillit Venstre-leder Trine Skei Grande tror statsministerens forskjellsbehandling vil svekke velgernes tillit til dagens regjering.

- Denne forskjellsbehandlingen vi ser nå kan svekke tilliten til regjeringen, og til hele det politiske systemet, sier Grande til Dagbladet. 

Grande synes det er tydelig at Jens Stoltenberg nå viser at utenriksminister Jonas Gahr Støre er viktigere for ham enn Audun Lysbakken var.

- Det er ikke mange andre statsråder som er ute og kjører, som blir skjermet på den måten statsministeren nå skjermer Støre, sier Grande.

- Underlig valg Tirsdag ble det klart at Støre-saken skal opp som en egen sak i kontroll- og konstitusjonskomiteen, og det etter regjeringens eget ønske. Det er et valg Trine Skei Grande stusser på.

- Jeg synes dette er veldig underlig. Det vil bidra til å sette mer fokus på Støre-saken, og gi annledning til en langt bredere høring, sier Grande.

Vil ikke konkludere Partileder Knut Arild Hareide (Krf) vil ikke utelukke at Trine Skei Grande har rett i at Stoltenbergs håndtering av Støre-saken vil gi regjeringen svekket tillit. Men selv vil han vente med å konkludere i saken til etter behandlingen i kontrollkomiteen.

- Krf ønsker ikke å bruke denne saken til å spille et politisk spill. Vi er opptatt av å gi Jonas Gahr Støre en «fair» behandling. Først når Støre har fått gitt en helhetlig forklaring til kontrollkomiteen kan vi konkludere med hvor alvorlig denne saken egentlig er, sier Hareide.

- Jens må sette like krav Per-Kristian Foss som sitter i kontroll og konstitusjonskomiteen for Høyre, mener Støre-saken er langt mer kritikkverdig enn Lysbakken-saken. Han er svært nysgjerrig på hvorfor Statsministeren mener de to sakene er så ulike.

- Slik jeg ser det behandler han to like saker ulikt. Jeg er enig med statsministeren i at det er hver enkelt statsråd sitt eget ansvar å vurdere habiliteten sin, men da må også statsministerens krav til statsrådene være like strenge, sier Foss.

IKKE SIKKER: Krf-leder Knut Arild Hareide vil vente til etter Søre-saken kommer opp i kontrollkomiteen, før han drar samme konklusjon som Trine Skei Grande.
Foto: Berit Roald / Scanpix
IKKE SIKKER: Krf-leder Knut Arild Hareide vil vente til etter Søre-saken kommer opp i kontrollkomiteen, før han drar samme konklusjon som Trine Skei Grande. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer