TOPPMØTE: Tidligere Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg sa at det er en tid for alt, og forlot norsk politikk. I dag vil han besøke Aps landsmøte som gjest. Trolig blir han også fornøyd med vedtaket om forsvar og NATO blir.Her sammen med dagens leder Jonas Gahr Støre. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TOPPMØTE: Tidligere Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg sa at det er en tid for alt, og forlot norsk politikk. I dag vil han besøke Aps landsmøte som gjest. Trolig blir han også fornøyd med vedtaket om forsvar og NATO blir.Her sammen med dagens leder Jonas Gahr Støre. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Aps landsmøte

Jens får to prosent i Ap-gave

Når NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i dag dukker opp på Aps landsmøte, vil han trolig få en gave han setter pris på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter krav fra flere lokallag i Ap, ikke minst i nord, vil landsmøtet etter alt å dømme vedta at Norge skal oppfylle målet fra NATO-toppmøtet i Wales om å bruke to prosent av BNP innen 2024.

Det er VG som melder at redaksjonskomiteen vil lande på dette kompromisset. Forslaget fra sentralstyret var mindre forpliktende. Her står det at Ap vil arbeide for å oppfylle NATOs mål om å bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt på fosvaret. Men det står ikke noen dato.

Nå NATO-målet

Flere lokallag og fylkeslag i partiet vil ha det sagt klart og tydelig at Ap i regjering vil oppfylle NATOs krav fra toppmøtet i Wales i 2014 om å nå to-prosent målet innen 2024.

Det jobbes nå med et forslag om at Ap vil «slutte opp om målsettingene fra NATO-toppmøtet i 2014 om at medlemslandene gradvis øker sine forsvarsbudsjetter opp mot to prosent av BNP innen et tiår», får VG opplyst.

Store penger til forsvar

Det betyr også at forsvarsvedtaket vil bruke mye av det økonomiske handlingsrommet i de neste årene.

En tilsvarende debatt på Høyres landsmøte førte også til et lignende, mer forpliktende og konkret vedtak.

Etter det Dagbladet erfarer, vil tidligere Ap-leder og statsminister, NATO-sjef Jens Stoltenberg dukke opp på landsmøtet i dag. Stoltenberg legger sjelden skjul på at han savner norsk politikk, og at han følger med når det et ledig øyeblikk for det.

Dersom NATO-sjefen kommer før vedtakene til program og politikk de neste årene, vil han kunne konstatere at det partiet han ledet siden 2002, vil gjøre sitt for å finansiere forsvarsalliansens utgifter.

Be om penger

En av Stoltenbergs hovedoppgaver siden han fikk NATO-jobben har vært å reise rundt til medlemslandene og argumentere for økte forsvarsutgifter. Oppgaven har ikke blitt mindre presserende etter at Donald Trump ble valgt til USAs president. Trump stiller krav om at de europeiske medlemslandene i NATO betaler mer forsvaret av de allierte landene. I dag står USA for om lag 70 prosent av alliansens utgifter.