Jens feiret 17. mai i utlandet

Koste seg med pølser, barnetog - og sekkepipemusikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til tross for at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) valgte å feire 17. mai i utlandet i år, ble det både pølse og tog på ham.

Shetland har nemlig nære og tradisjonsrike bånd til Norge, og den norske grunnlovsdagen pleier ikke å gå ubemerket hen.

Men når den norske statsministeren med kone kommer på besøk - i det første norske statsministerbesøket til øysamfunnet noensinne - gjør man naturligvis ekstra stas på dagen.

- Det var på tide med et besøk, slår statsministeren fast.

Felles historie
Stoltenberg viser til at øygruppa har tidlige har tilhørt samme kongerike som Norge i flere hundreår, og at de allerede tette båndene ble forsterker under andre verdenskrig da noen av «verdens modigste menn» opprettholdt en livlinje mellom Norge og den frie verden, gjennom operasjonene utført av Shetlandsgjengen.

En flåte med fiskebåter, og etterhvert tre  MTB-er, gikk i skytteltrafikk mellom Vestlandet og Shetland. Flyktinger ble fraktet ut, og nødvendig utstyr og agenter ble fraktet inn.

I alt gjorde Shetlandsgjengen over 200 turer.

- Båtene gikk altså så ofte at operasjonene fikk navnet «Shetlandsbussen», sier statsministeren.

Under dagens besøk la statsministeren ned krans på monumentet for de som mister livet under de vågale operasjonene. Ti skøyter med 44 mann gikk tapt.

- Vi er evige takknemlige overfor dem som ga det ultimate offeret, sa statsministeren i sin tale.    

Krigshelt
Én av dem statsministeren møtte og hyllet under besøket, var krigshelten Sverre Syversen (92), opprinnelige fra Hvaler.  Han var i marinen da krigen brøt ut, og kom seg etterhvert til Shetland. Herfra deltok han i 47 tokt mot okkupasjonsmakten, som mannskap på en MTB, og var med på å senke flere skip.

- Det er en ære å få hedre disse heltene, sier statsministeren. 

LA NED KRANS: Statsministerparet startet 17. mai-feiring med å legge ned krans på gravstedet for falne nordmenn på gravplass i Lerwick. Foto: Sveinung U. Ystad
LA NED KRANS: Statsministerparet startet 17. mai-feiring med å legge ned krans på gravstedet for falne nordmenn på gravplass i Lerwick. Foto: Sveinung U. Ystad Vis mer