HJELPER MONA: - Det betyr veldig mye at Jens er her, sier Socialdemokraternas Mona Sahlin i den tøffe innspurten av svensk valgkamp. Jens Stoltenberg var i dag i Göteborg for å hjelpe Sahlin i å stable på beina en mulig rødgrønn regjering. Men Sahlins parti har slitt lenge på målingene, selv om flere viser at det er jevnt mellom Moderaternas statsminister Fredrik Reinfeldts blokk og de rødgrønne. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET
HJELPER MONA: - Det betyr veldig mye at Jens er her, sier Socialdemokraternas Mona Sahlin i den tøffe innspurten av svensk valgkamp. Jens Stoltenberg var i dag i Göteborg for å hjelpe Sahlin i å stable på beina en mulig rødgrønn regjering. Men Sahlins parti har slitt lenge på målingene, selv om flere viser at det er jevnt mellom Moderaternas statsminister Fredrik Reinfeldts blokk og de rødgrønne. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADETVis mer

Jens fikk ikke klemt på de svenske damene

Massivt sikkerhetsoppbud under valgkampen stoppet den norske statsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Jeg vet med meg selv at jeg hadde greid å gå gjennom den folkemengden og klemt på de damene, sier Jens Stoltenberg og smiler.

Han har akkurat vært på et valgkamparrangement, som kan få de fleste norske valgmedarbeidere til å dåne av misunnelse.

Flere tusen mennesker kom til Norstan kjøpesenter i Göteborg for å høre på Norges rødgrønne statsminister Jens Stoltenberg og Socialdemokraternas rødgrønne håp, Mona Sahlin.

Stor jubel
Jubelen stod i taket og partimaskineriet til Sahlin og co. må ha gjort jobben, for også Stoltenberg fikk en varm mottakelse. Trengselen var enorm, og etter talene laget politi og sikkerhetsvakter en egen vei av tjukt tauverk igjennom folkemengden for Sahlin og Stoltenberg.

Men det var en fornøyd og glad, men noe altså slukøret, statsminister som etter valgkampshowet kom bort til Dagbladet, VG og Dagens Næringsliv og konstaterte at han nok kunne nøyd seg uten det samme sikkerhetsopplegget.

Ingen klemmer Det endte med at det ble ikke noen klemmer på den ellers så folkekjære og hjertelige statsministeren.
 
- De er veldig mye strengere her, sa Stoltenberg, som etterhvert ble alvorlig og la til:

- Det kan jo ha noe med to drap å gjøre, la han til og takket for følge til Göteborg.

11. september 2003 ble Anna Lindh drept inne på kjøpesenteret NK i Stockholm. Lindh var selv en nær venn av Stoltenberg, og han tok tapet av henne tungt. 17 år tidligere ble Olof Palme ble drept på Sveagaten i Stockholm. For to år siden var Mona Sahlin utsatt for trusler, da en mann med kniv og hammer ble pågrepet utenfor Sahlins hjem.

Fikk drahjelp av Jens
Jens Stoltenberg kom i dag til Göteborg for hjelpe sosialdemokratene i Sveriges Mona Sahlin i valgkampinnspurten. En ekstra drahjelp Mona Sahlin satte stor pris på.

- Det betyr veldig mye at Jens er her, sa Socialdemokraternas leder Mona Sahlin til media etter at den norske statsministeren hadde blitt med henne rundt på både et skolebesøk og Norstan-senteret.

Og Jens Stoltenberg gjorde som han hadde lovet, da han i sin valgtale ba svenskene stemme fram en rødgrønn regjering, og for første gang i Sveriges historie, en kvinnelig statsminister.

- I 2005 lagde vi et rødgrønt alternativ. Det hadde ingen prøvd før. Mange sa det ikke kom til å gå og at det var for stor avstand mellom partiene. Så vant vi valget.

Heftig innspurt
- Om jeg får bli statsminister i en rødgrønn regjeringen, skal vi gå tilbake til å gi etter evne og få etter behov, sa en offensiv Sahlin som brukte mye av dagen på å angripe Fredrik Reinfeldts regjeringen som har gitt store skattelettelser til Sveriges millionærer.

Den norske regjeringssjefen viste til at han ikke bare hadde vunnet et valg i 2005, men at de rødgrønne i Norge også fikk gjenvalg ifjor.

I flere uker nå har de rødgrønne, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljøpartiet, ligget rett bak Moderaternas statsminister Fredrik Reinfeldt og hans allianse på meningsmålingene.  Bare de siste dagene viser flere målinger at det kan bli en knapp seier til en av sidene

Tungt for Mona
Men fortsatt går det i motbakke for Sahlin og Aps svenske søsterpart, som har slitt med dårlige målinger lenge. Fra egne rekker har Sahlin måttet tåle skarp kritikk fra flere profilerte politikere. Stoltenberg hadde åpenbart trøstende ord til Sahlin:

- Før valget hadde vi på mange av meningsmålingene langt under 30 prosent, men vi fikk 35 prosent. Ingenting er avgjort, hver stemmer teller, sa Stoltenberg til stormende applaus på kjøpesenteret.

I SIKKERHET: I trengselen under Jens Stoltenberg og Mona Sahlins valgkampshow på Norstan kjøpesenter i Göteborg, ble den norske statsministeren og den svenske rødgrønne statsministerkandidaten geleidet ut og bort fra publikum. Foto: Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET
I SIKKERHET: I trengselen under Jens Stoltenberg og Mona Sahlins valgkampshow på Norstan kjøpesenter i Göteborg, ble den norske statsministeren og den svenske rødgrønne statsministerkandidaten geleidet ut og bort fra publikum. Foto: Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET Vis mer