Jens fikk én dags varsel

«I morgen går jeg av, Jens.» Denne sjokkmeldingen fikk Jens Stoltenberg onsdag ettermiddag, nøyaktig ett døgn før Thorbjørn Jagland går på talerstolen under landsstyremøtet og meddeler sin avgang som statsministerkandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jagland ga landsstyret inntrykk av at han har hatt full regi på skiftet av frontfigur. Men mye tyder på at han nølte helt til det siste med å ta den endelige avgjørelsen.

En detalj som forteller om den kaotiske situasjonen:

Dagbladet ba for et par uker siden om et intervju før landsstyremøtet. Tirsdag fikk vi beskjed om at intervjuet kunne skje onsdag klokka 13. Men onsdag morgen fikk vi beskjed om at det måtte utsettes to timer.

Jagland hadde bestemt seg for tida var inne. Stoltenberg skulle overta som parlamentarisk leder og statsministerkandidat.

Klokka 14.15 ble nestlederne Jens Stoltenberg og Hill-Marta Solberg innkalt og meddelt om beslutningen. Partisekretær Solveig Torsvik ble også informert. Stortingsgruppa fikk ikke vite noe.

Klokka 15.00 - en time for gruppemøtet på Stortinget - fikk Dagbladet intervjuet med Jagland.

- Er du sikker på at du kommer tilbake som statsminister? var ett av Dagbladets spørsmål.

- Det er ingen aktuell problemstilling. Vi er ikke i noen regjeringssituasjon, svarte Jagland.

Dette til tross for beslutnigen som var tatt timen før.

I går sa Jagland til Dagbladet at han ikke kunne svare noe annerledes. Beslutningen skulle gjøres kjent på formelt korrekt måte - i landsstyret.

Kastet ut i det

Dermed ble Jens Stoltenberg kastet ut i en ikke ulik situasjon som da Thorbjørn Jagland fikk den endelige beskjeden fra Gro i 1996. Det ble derfor ingen lang betenkningstid for Jens og kona Ingrid Schulerud, selv om de har visst om Jaglands planer i en måned.

Da Jens valgte å ikke stille som lederkandidat på det dramatiske landsmøtet i 1992, var hensynet til familien tungtveiende. Dermed kunne Thorbjørn Jagland overta etter Gro uten konkurranse fra Jens.

- Jeg har vurdert og tenkt nøye igjennom om jeg kan kombinere en slik posisjon med familielivet. Når jeg har sagt meg villig til å være statsministerkandidat, betyr det også at jeg er beredt til å klare den kombinasjonen. Men det vil selvsagt bli meget krevende, sier Stoltenberg.

- Jeg har stor ydmykhet og respekt for de oppgavene som hviler på en statsminister. Det viktigste er å være tøff på tida. Da jeg var finansminister, leverte jeg barna i barnehagen hver dag, sier han til Dagbladet.

Gruer seg

Det er med blandede følelser Jens Stoltenberg overtar som parlamentarisk leder og statsministerkandidat. Ingen misunner fokuseringen Jagland har vært utsatt for.

- Det er flere ting jeg rett og slett gruer meg til. Det vil bli satt et sterkt søkelys på meg, og flere vil være ute etter å ta meg. Jeg gruer meg også til et liv med mindre fritid, sier Stoltenberg.

Men han understreker så sterkt han bare kan at Ap ikke er i regjering og at han følgelig ikke er statsminister, ennå.

- Vil partiet tvinge deg ut på en farefull og mager regjeringsjakt, a la Rolf Presthus' mislykkede forsøk på 80-tallet?

- Jeg har et meget nøkternt forhold til mulighetene og tidspunktet for regjeringsskifte. Den parlamentariske situasjonen i Stortinget er vanskelig. Dette tror jeg de fleste i Arbeiderpartiet er klar over. Jeg er ikke på regjeringsjakt, jeg liker ikke slike ord. Men det er et klart mål for Arbeiderpartiet å komme i regjering igjen, fastslår Jens Stoltenberg.

Tøff eller tøffel

I Arbeiderpartiet er det sterk tro på en Jens-effekt. De fleste målinger viser at bare Kjell Magne Bondevik kan måle seg med Jens Stoltenberg i popularitet.

Men samtidig er det Ap-politikere som nå føler en uro. Den knytter seg til Jens evner til å takle konflikter.

Da han var leder i Oslo Ap fra 1990 til 1992, fikk han kritikk for å ikke ta et sterkere grep om partiet.

Det knytter seg også usikkerhet til hvordan han vil takle grasrota i partiet.

- Jeg er veldig glad for at Jagland fortsetter som partileder. Det vil være nok oppgaver for meg, sier Stoltenberg.

ROLLEBYTTE: Jens Stoltenberg fikk vite beslutningen til Thorbjørn Jagland ett døgn før landsmøtet i går.