UTVEKSLET ERFARINGER: Jens Stoltenberg diskuterte internasjonalt samarbeid
for å bekjempe terrorisme med FBIs spesialagenter Jim Trainer (f.v), Gerald
Rose og Greg Fowler. Foto: Randi Fuglehaug
UTVEKSLET ERFARINGER: Jens Stoltenberg diskuterte internasjonalt samarbeid for å bekjempe terrorisme med FBIs spesialagenter Jim Trainer (f.v), Gerald Rose og Greg Fowler. Foto: Randi FuglehaugVis mer

Jens fikk terrorbriefing av FBI

Møtte spesialagenter på FBIs hovedkvarter i New York i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
NEW YORK (Dagbladet): Verken FBIs spesialagenter eller statsminister Jens Stoltenberg ville kommentere etterforskningen av terrorsaken i Norge etter at de møttes i hovedkvarteret i New York i går kveld.

- Den ble nevnt, men vi gikk ikke inn i den konkrete saken. Det var ikke naturlig at jeg gikk inn i den, siden det er et uavhengig påtalemyndighet og politi i Norge som håndterer den saken, sa Stoltenberg.

- Det vi drøftet, var det overordnede samarbeidet mellom norsk og amerikansk politi, som er avgjørende for å bekjempe terrorisme. Vi er helt avhengig av et tett internasjonalt samarbeid for lykkes i å skape trygghet og slå ned på samarbeid mellom terrororganisasjoner.

- Gjør inntrykk å se Ground Zero Statsministeren har de siste to dagene vært i New York for å lede møter i FNs høynivågruppe for finansiering av klimatiltak, og innrømmer at det var spesielt å kjøre forbi Ground Zero på vei fra flyplassen.

- Det er klart det gjør inntrykk å kjøre forbi stedet hvor tusenvis av mennesker mistet livet i et terrorangrep som var forberedt og organisert fra baser i Afghanistan. Norge er et trygt land og har ikke vært utsatt for noe i nærheten av det New York ble utsatt for, sier Stoltenberg til Dagbladet.

- Samtidig vet vi nå at Norge ikke er garantert mot å oppleve terrorangrep.

- Lærerikt med førstehånds-kunnskap FBIs spesialagenter Gerald Rose, Greg Fowler og Jim Trainer redegjorde tirsdag kveld for arbeidet de gjør for å bekjempe terrorisme.

- Det er en stor og viktig oppgave for dem, og det er lærerikt for meg å få førstehåndskunnskap om hvordan en så stor organisasjon jobber med noe som er en trussel mot demokrati og frihet, nemlig internasjonal terror, sier Stoltenberg.

- Hvor bevisste amerikanerne er på viktigheten av å bekjempe terror gjennom internasjonalt samarbeid er noe av det jeg tar med meg hjem. De er opptatt av å samarbeide med europeisk etterretningstjeneste og europeisk politi, og vi er opptatt av å samarbeide med dem.

Storberget anbefalte besøk Det var justisminister Knut Storberget som oppfordret statsministeren til å legge inn et besøk hos FBI i sitt korte New York-opphold. Det angret ikke Jens på.

- Selv om det konkrete arbeidet er noe som politiet skal utføre, er det viktig å forstå hvilke utfordringer vi står overfor når vi skal utforme politikken. Det er politiet som er ansvarlig for etterforsking og arbeidet ute i felten, men det er politikere som skal gi bevilgninger, stillinger og ikke minst det lovverket de trenger for å gjøre jobben sin.

Også FBIs spesialagent Gerald Rose så nyttetverdien i besøket.

- Samarbeidet vårt med norske myndigheter går langt tilbake, og vi er beæret over å få denne muligheten til å diskutere med den norske
statsministeren, sier han.

- Vi lærer mye av hverandre.

NYTTIG MØTE: Det var justisminister Knut Storberget som oppfordret statsministeren til å legge turen innom FBI. Jens syntes det var nyttig å få førstehåndskunnskap fra amerikanerne. Foto: Randi Fuglehaug
NYTTIG MØTE: Det var justisminister Knut Storberget som oppfordret statsministeren til å legge turen innom FBI. Jens syntes det var nyttig å få førstehåndskunnskap fra amerikanerne. Foto: Randi Fuglehaug Vis mer