Jens fikk utsatt oljeslagsmål i Ap

Nå tror både oljetilhengere og -motstandere at de vinner slaget om Lofoten. Kampen kommer i 2013.

GJORDE ALLE TIL LAGS: Statsminister Jens Stoltenberg og SV-leder Kristin Halvorsen var i godt humør da de lanserte regjeringens Lofoten-kompromiss i formiddag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GJORDE ALLE TIL LAGS: Statsminister Jens Stoltenberg og SV-leder Kristin Halvorsen var i godt humør da de lanserte regjeringens Lofoten-kompromiss i formiddag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jens Stoltenberg har klart å overbevise både oljetilhengerne og oljemotstanderne i Arbeiderpartiet om at de vinner slaget om Lofoten og Vesterålen. De siste dagene har han jobbet hardt på bakrommet.

Kamp i 2013
Etter at Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete la fram forvaltningsplanen i går, ble det klart at den egentlige kampen om konsekvensutredning vil stå på Arbeiderpartiets landsmøte før valget i 2013.

Sv, Sp og oljemotstanderne i Ap feiret i går at det ikke blir noen formell konsekvensutredning av Lofoten nå. Det har vært et være eller ikke være for regjeringen. Oljetilhengerne i partiet feiret at de får 59 nye blokker i Barentshavet og at det skal innhentes kunnskap som kan inngå i en konsekvensutredning seinere.

- Jeg er veldig fornøyd, sier Aps oljeskeptiker Marianne Marthinsen, som i går gikk fra kakefest til kakefest for å feire seieren sammen med SV og miljøbevegelsen.

- Jeg er veldig godt fornøyd. Ap viser med dette at vi ønsker å gi norsk petroleumsindustri forutsigbarhet. Løsningen gir oljeindustrien ny tilgang til nye områder, samtidig som vi vil åpne opp for mer leteaktivitet helt opp mot grensa til Russland, sier Eirin Sund, Marthinsens energipolitiker-kollega og varm oljetilhenger.

Sund mener det bare er snakk om formaliteter i 2013 før det blir en konsekvensutredning i de omstridte områdene.

- Det betyr at et flertall på Stortinget etter 2013 eller en ny regjering kan åpne opp for boring, sier hun.

Tett på Jens De siste dagene har Jens Stoltenberg jobbet tett med de mest oljetørste i Ap for å holde ro i rekkene.

Dagbladet er kjent med at flere har vært til stede på seine kveldsmøter hos statsminister Jens Stoltenberg. Blant de som var til stede var statssekretær og leder i Nordland Arbeiderparti, Tone Toften, stortingsrepresentant fra Nordland, Tor-Arne Strøm, tidligere statssekretær og leder i Rogaland Ap, Frode Berge.

Tidligere statsråd Odd Eriksen skal ha vært involvert helt til det siste. I tillegg har Per Rune Henriksen, tidligere representant fra Hordaland og statssekretær i Olje- og energidepartementet, deltatt og vært tett på prosessen.

I går kl. 10.00, to timer etter stortingsgruppemøtet, ble landsstyret, sentralstyret og Aps fylkesordførere orientert om Lofoten-løsningen.

Overfor Dagbladet påpeker flere kilder at det har vært en grundig prosess hvor partilederen har vært særdeles opptatt at både oljetilhengere og motstandere skulle føle seg hørt. Det har Stoltenberg klart.
 
Det er ikke ventet at spørsmålet om en konsekvensutredning vil komme opp på landsmøtet nå i april. Onsdag fikk statsministeren frie tøyler av stortingsgruppa til å forhandle fram en løsning som ga fortsatt rødgrønn regjering. En ny runde om gårsdagens Lofoten-løsning vil blitt sett på av begge sider i partiet som en omkamp og som manglende tillit til partilederen.

Ingen av leirene i partiet tror at det kommer. Men de vet at saken «vil bli satt på spissen» under landsmøtet i 2013.

Drama i vente Snur Ap i 2013, vil det bidra til ny drakamp om en fortsatt rødgrønn regjering. Også i Sp er det en forventning om at partiet kan snu og gå inn for en konsekvensutredning, om nye funn og ny kunnskap tilsier at det er mulig å opprettholde både fiskerinæringen og oljenæringen side om side. Men SV mener de vil få partnerne med på et nytt nei.

- Jeg tror det blir lettere for de rødgrønne å holde på et nei. Jeg er helt sikker på at informasjonen vi skal hente inn nå, vil vise at det er en myte at oljen vil skaffe mange arbeidsplasser lokalt, sier Kristin Halvorsen til Dagbladet.

Selv oppsummerte Stoltenberg innsatsen sin slik overfor Dagbladet:

- Jeg er veldig fornøyd med at vi alle er fornøyd.

Men mange mener det er et problem at Jens Stoltenberg rir to hester i eget parti. Bare en av dem kan vinne.