Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens frykter Hagen

Statsminister Jens Stoltenberg vil ha med seg Kjell Magne Bondevik og sentrumspartiene på en aksjon for å stoppe Carl I. Hagen og Fremskrittspartiet. Han frykter at Norge blir et nytt Østerrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Vi har et felles ansvar for å hindre at Norge blir et nytt Østerrike»

Denne brannfakkelen kaster statsminister Jens Stoltenberg inn samtidig med at fløyene i Fremskrittspartiet grupperer seg for en ny kamp om Frp's sjel. Dagbladet møtte i går statsminister Jens Stoltenberg på hans feriested på Hvaler i Østfold. Samme dag, få kilometer unna, drev Frp's «verstinger» politisk propaganda for å sikre den sterkt innvandringsfiendtlige Øystein Hedstrøm renominasjon foran stortingsvalget.

Utfordrer Bondevik

- Arbeiderpartiet og sentrumspartiene har et felles ansvar for å hindre at Norge, etter Østerrike, blir et land der høyrekreftene får uforholdsmessig stor makt, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet. Dette er sterke ord fra landets statsminister om Norges nest største parti - Fremskrittspartiet. Østerrike er som kjent utsatt for en politisk boikott fra både Norge og EU-landene på grunn av Jörg Haider og Frihetspartiets regjeringsdeltakelse. Statsministeren retter nå oppmerksomheten mot høstens budsjettarbeid og neste års stortingsvalg. Nå ser han at norsk politikk nærmer seg et vendepunkt der et stort Fremskrittsparti for alvor vil gjøre krav på makt og innflytelse.

Alvorlig feil

Jens Stoltenberg gjentar sin invitasjon til sentrumspartiene om både politisk samarbeid i Stortinget og regjeringssamarbeid. Nå ber han KrF, Senterpartiet og Venstre være seg sitt ansvar bevist. - Hvis sentrumspartiene velger å samarbeide med høyrekreftene, gjør de en alvorlig feil. Et slikt samarbeid vil verken tjene landet eller de verdiene sentrumspartiene står for, påpeker Stoltenberg. Hensynet til både landet og sentrumspartienes hjertesaker er ikke tjent med slikt samarbeid. - Men samtlige sentrumspartier har avfeid regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet? - Ja, det er riktig. Men samarbeid med Fremskrittspartiet er eneste mulighet for at en borgerlig regjering skal få flertall for sine saker, sier Jens Stoltenberg.

Inn i varmen

Jens Stoltenberg har i likhet med de fleste topp-politikerne i landet hatt ferie de siste ukene. I går møtte han Dagbladet i landets eldste Folkets hus. Den lille, sjarmerende trebygningen ble reist av steinarbeidere på Hvaler for 102 år siden. Bygningen er like tjukk av symbolikk som en ønskereprise av Lille lørdags «Gerhardsen-ungdommen». Her, i bygningen fra arbeiderbevegelsens begynnelse, gjentar han samarbeidsinvitasjonen om budsjett og regjering. - Jeg ser det som naturlig at Arbeiderpartiet og sentrum klarer å bli enige om et felles budsjett til høsten. Jeg kan ikke skjønne at sentrumspartiene mener de vil være mer tjent med et politisk samarbeid med Fremskrittspartiet, sier statsministeren, og fortsetter: - Tida er inne for sterkere flertallsløsninger. Derfor har Ap åpnet for å diskutere både politisk samarbeid og flertallsregjering med sentrum. Det vil også være i tråd med en internasjonal tendens. Mens 80- og 90-tallet var preget av høyrekrefter med Margaret Thatcher, Ronald Reagan og Helmut Kohl i spissen, har det nye århundret fått sentrum/venstre-allianser, sier statsministeren.

ADVARER: Statsminister Jens Stoltenberg vil ha flertallsregjering i Norge. Han utfordrer sentrumspartiene til samarbeid, og advarer dem mot konsekvensene av nye porlitiske avtaler med Fremskrittspartiet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media