MØTTES I NATT: Obama og Stoltenberg deler en frykt for hva atomvåpen kan gjøre i hendene på terrorister. De møttes til samtale i Washington i natt. Foto: Thomas Nilsson
MØTTES I NATT: Obama og Stoltenberg deler en frykt for hva atomvåpen kan gjøre i hendene på terrorister. De møttes til samtale i Washington i natt. Foto: Thomas NilssonVis mer

Jens frykter terrorister med atomvåpen

Enig med Obama i at atomvåpen i hendene på terrorister er en av vår tids største trusler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Med 47 statsledere på plass i den amerikanske hovedstaden, er Barack Obamas toppmøte om kjernefysisk sikkerhet den største samlingen av makt innkalt av en amerikansk president siden 1945.

Jens Stoltenberg var klar til å rulle opp ermene da Dagbladet snakket med ham før todagerssamlingen startet med en arbeidsmiddag seint mandag kveld norsk tid.

- Jeg har forventinger om at det blir enighet om en arbeidsplan for å få kontroll over kjernefysisk materiale, siden vi vet at det er mye av dette materialet som lett kan brukes til atomvåpen, sa Stoltenberg.

- Nå er det avgjørende viktig at vi unngår at terrorister får tak i dette materialet, og derfor må vi trygge det.

Skremmende trusselPresident Obama sa nylig at masseødeleggelsesvåpen i hendene på terrorister er den absolutt største trusselen for amerikansk sikkerhet akkurat nå. Statsminister Stoltenberg er enig med sin kollega.

- Så lenge det finnes atomvåpen er det fare for at det blir brukt, og så lenge det finnes spaltbart materiale, så er det fare for at terrororganisasjoner bruker det. Vi vet at de har forsøkt å få tak i det, og det er skremmende, sa han.

Statsministeren tror grunnen til at Norge ble invitert på toppmøtet i Washington, er arbeidet som er gjort i Russland, med å sikre kjernefysisk materiale fra ubåter og fyrlykter.

-  Dette er materiale som lett kunne ha blitt stjelt og brukt til våpen, så Norge har fått mye anerkjennelse for dette arbeidet, sier Stoltenberg.

- Synd Israel ikke er herIsraels statsminister Benjamin Netanyahu avlyste på sin side deltagelsen sin på møtet fordi Egypt og Tyrkia hadde planer om å ta opp landets antatte atomvåpenarsenal.

Det synes Stoltenberg er synd.

- Det ville vært en fordel for konferansen om han var her, fordi det handler jo dels om å hindre spredning, at flere land får, men dels handler det også om at det som finnes av kjernefysisk materiale blir håndtert på en trygg måte. Da er det viktig at alle land deltar. Jeg skulle gjerne sett at Netanyahu hadde vært her.