TOMME BASSENG Robin (6) Rikke (8) og Rikard (8) ved Helland skole har aldri sett bassenget på skolen fylt med vann. Bassenget ble stengt i 2002 og vil koste flere millioner og gjenåpne. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet.
TOMME BASSENG Robin (6) Rikke (8) og Rikard (8) ved Helland skole har aldri sett bassenget på skolen fylt med vann. Bassenget ble stengt i 2002 og vil koste flere millioner og gjenåpne. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet.Vis mer

Jens fyller ikke bassengene i år heller

Regjeringen har ikke øremerket penger til fem år gammelt valgløfte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I 2005 gikk Arbeiderpartiet til valg med løfte om å fylle landets svømmebassenger. Siden da har kommunene ventet på midler til å kunne gjennomføre den rød-grønne regjeringas visjon.

Svømmeforbundet har siden 2005 ønsket seg en dedikert milliard til svømmeanlegg, men heller ikke i år kommer øremerkede budsjettpenger svømmeglade skolebarn til gode. Men er det lokal politisk vilje, kan kommunene låne penger av staten til å fylle svømmebasseng.

Den såkalte rentekompensasjons-ordningen gir kommunene i Norge en mulighet til å finansiere opp skole- og svømmeanlegg ved hjelp av rentefrie lån fra staten.

- Dette er en slags øremerket låneordning som skal stimulere til investeringer i skole- og svømmeanleggi kommunene, sier statssekretær Dag Henrik Sandbakken (Sp) i Kommunal- og regionaldepartementet.

Prioriterer ikke basseng
- Regjeringens historiske løft for kommuneøkonomien med om lag 28 milliarder kroner i denne perioden, er ett bidrag for å få flere svømmehaller, sa Stoltenberg til NTB i 2008.

I første halvår av 2010 er det gitt tilsagn til 681 millioner kroner i skole- og svømmelån til kommunene.

Men ifølge rapporten som følger statsbudsjettet, er det først og fremst bredbånd og funksjonshemmedes behov i skolen det er søkt lånestøtte til.

Dårlig samvittighet
Nytt av årets statsbudsjett er en økning på 2 milliarder kroner og en bevilgning på 673 millioner kroner for å dekke kommunenes renteutgifter.

- Dette betyr at de erkjenner at dette er et område de har forsømt. Det er et forsøk på å komme nærmere en målsetning, men også et forsøk på å dempe dårlig samvittighet, sier leder i UNIO Anders Fjellstad

Tømmer to basseng
Ordfører Øyvind Uren (Ap) i Vestnes kommune forteller at det foreligger planer om å tømme to svømmeanlegg for å spare en halv million kroner.

IVESTERINGER: Statssekretær Dag Henrik Sandbakken mener ordningen med rentefrie lån, øremerket skole- og svømmeanlegg, gir kommunene en forutsigbarhet i budsjettene. Foto: Regjeringen.no
IVESTERINGER: Statssekretær Dag Henrik Sandbakken mener ordningen med rentefrie lån, øremerket skole- og svømmeanlegg, gir kommunene en forutsigbarhet i budsjettene. Foto: Regjeringen.no Vis mer

- For oss er det ikke aktuelt å bygge nytt. Problemet er drift av anleggene. Det har vi ikke råd til, sier Uren

Vestnes kommune benyttet rentekompensasjonsordningen i forrige runde. Da ble det lånt 25 millioner rentefrie kroner til å bygge et nytt skolebygg.

Ordfører Uren vet ikke om det er mulig å søke lån i ordningen til ren drift av svømmeanleggene.

TOMT: Øyvind Uren (AP) Ordfører i Vestnes kommune sitter på bunnen av Myra varmtvannsbasseng. FOTO:Erik Hattrem/Dagbladet
TOMT: Øyvind Uren (AP) Ordfører i Vestnes kommune sitter på bunnen av Myra varmtvannsbasseng. FOTO:Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer