Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens går for 007

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Når statsminister Jens Stoltenberg sier at det ikke skal stå på penger for å oppfylle løftet om full barnehagedekning i løpet av 2007, tar vi ham på ordet. Vi har ikke egentlig mistrodd finansminister Kristin Halvorsen heller, men tar gjerne imot forsikringer fra begge hold. Ikke fordi vi blir vesentlig mer styrket i troen på at løftet er mulig å innfri. For fortsatt vil både regjering og småbarnsforeldre være avhengig av at kommuner og private følger opp, og at det finnes ledig kapasitet i byggebransjen. Men slike utsagn fra høyeste hold skal forplikte og virke mobiliserende.

• Mange kommuner har allerede full dekning. Men storbyene henger etter. Bare i Bergen mangler det, ifølge NRK, 2500 barnehageplasser. I Oslo er tallet enda høyere. Det har sammenheng med at unge mennesker søker til større byer fordi utdanningstilbudet og arbeidsmarkedet er best der. Pressområdene er også de mest lukrative for private entreprenører som reiser boligkomplekser på løpende bånd og høster kjempefortjeneste. Det gjør ikke barnehagene, for der er maksprisen innført. Og når prismekanismen er koplet fra i et marked hvor etterspørselen overstiger tilbudet, må politikerne styre.

• Inntil full barnehagedekning er innført, betaler mange småbarnsforeldre dyrt for å løse problemene individuelt. Mange tar hel eller delvis permisjon mens de står i barnehagekø. Det innebærer betydelig redusert inntekt. Og ettersom mangelen på plasser er størst i pressområder, hvor også boligkostnadene er store, innebærer det en dobbelt smell for unge i etableringsfasen. De har svært ofte boliglån og studiegjeld som krever optimale, stabile inntekter.

• På vegne av disse krever vi at handling følger ord. Og når full dekning er oppnådd, skal retten til barnehageplass lovfestes på samme måte som retten til skoleplass. Det hører til i et moderne, likestilt samfunn. Og det er også lovet i Soria Moria-erklæringen. Der står det også tallfestet at maksimalprisen skal være 1750 2005-kroner per måned. Det vil redusere behovet for og verdien av kontantstøtten. Det er bra. For den hører ikke til i et moderne og likestilt samfunn.

LEDER