Jens går for 50/50

Statsminister Jens Stoltenberg lover jevnt antall kvinner og menn når alle statssekretærer og rådgivere er på plass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hege Løvdal Gulseth

Lars Inge Staveland

I statsråd i dag blir flere kvinnelige statssekretærer utnevnt, og flere kommer til uka.

-  Kjønnsfordelingen i regjeringen er ni-ti. Jevnere kan det ikke bli. Når alle rådgivere og statssekretærer er på plass, skal det være jevnt, sier Stoltenberg til Dagbladet.Den ferske regjeringssjefen høster kritikk fra likestillingsforkjempere både i eget parti og utenfor for å svikte sine egne vedtak om 50-50 kjønnsfordeling i alle organer.

-  Dette er pinlig. Å få til en lik fordeling av kvinner og menn bør være lettere i politikken enn i næringslivet. Tanken om at den politiske ledelse bør gjenspeile hele befolkningen står sterkt, sier Irmelin Drake, siviløkonom og forsker i LeadershipWomen.

Likestillingsminister Karita Bekkemellem Orheim (Ap) uttrykte allerede på regjeringens første dag skuffelse over at det ikke ble kvinneflertall.

Til Dagbladet sier hun:

Ikke bra nok

KVINNE-KRITIKK: Likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) måtte i Redaksjon EN på NRK i går svare på kritikken fra Gro Tvedt Andersen i Oslo Ap\'s kvinnebevegelse. Bekkemellem er ikke fornøyd med kjønnsfordelingen på Statsministerens kontor, men lover flere kvinner på plass de nærmeste dagene. Foto: Truls Brekke
KVINNE-KRITIKK: Likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) måtte i Redaksjon EN på NRK i går svare på kritikken fra Gro Tvedt Andersen i Oslo Ap\'s kvinnebevegelse. Bekkemellem er ikke fornøyd med kjønnsfordelingen på Statsministerens kontor, men lover flere kvinner på plass de nærmeste dagene. Foto: Truls Brekke Vis mer

-  Vi må ta reaksjonene på alvor. Vedtaket om lik fordeling mellom kvinner og menn er alvorlig ment. Så langt er det ikke bra nok. Det skal ikke være så ujevn fordeling. Men dette er ikke den totale kabalen. Det som er viktig, er at fordelingen til slutt er jevn, sier Bekkemellem.

På det viktigste kontoret i hele regjeringsapparatet, Statsministerens kontor, er bare 20 prosent kvinner. Bekkemellem erkjenner at det ikke er bra nok.

-  Det betyr at de fleste rådgivere og statssekretærer som blir utnevnt heretter, er kvinner? -  Ja, herfra og inn må det være flere kvinner, sier Bekkemellem.

Ganske alvorlig

Kvinnepolitisk leder i SV, Oddrun Remvik, raser mot sin egen partileder.

Som finansminister har Kristin Halvorsen med seg fire menn som statssekretærer. -  Dette er ganske alvorlig. Sjøl om vi har en kvinnelig finansminister, bekreftes en fordom om at det er menn som har såkalt greie på økonomi. Det blir litt hult når partier som SV og Ap har klare kjønnskvoteringsregler og ikke følger de sjøl. De må ikke fortelle meg at det ikke fins dyktige kvinner, sier Remvik.

Kristin Halvorsen lover at det kommer to kvinner til hennes departement. En av dem kan være Siri Hall Arnøy, en av SV-representantene som falt ut av Stortinget ved valget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer