Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens garanterer barnehageplass

Barnehagekameratene klarte ikke det de lovet. Men nå vil Ap-leder Jens Stoltenberg lovfeste retten til barnehageplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan bety at du med loven i hånd kan kreve barnehageplass. Eller at kommunen blir lovpålagt å bygge nok plasser. Det skal drøftes fram mot landsmøtet.

-  Jeg vet hvor fortvilet det er å gå rundt og lete etter barnehageplass, og jeg skal gjøre alt jeg kan for å sikre full barnehagedekning. Det Ap nå går inn for, er egentlig ikke noe annet enn en kopi av barnehageforliket. Nå gjelder det bare å få gjort jobben, sier han.

Mer fart

-  Hva er grunnen til at barnehageforliket, som flertallet sto bak, ikke blir gjennomført?-  Fordi regjeringen har bygget færre plasser enn det forliket la opp til. Vi la inn 5000 flere plasser i inneværende års budsjett enn regjeringen. Men barnehageforliket har tross alt ført til mer fart i barnehageutbyggingen etter at det var bråstopp under den forrige Bondevik-regjeringen.

-  Hvorfor skal foreldre tro at du og den rød-grønne alliansen nå vil innfri løftene?-  Først og fremst fordi Ap sammen med SV og Sp vil bruke mer penger på barnehager enn regjeringen. Vi mener barnehager er viktigere enn skattelette, sier han.

De såkalte barnehagekameratene Ap, SV, Sp og Frp lovet i juni 2002 full barnehagedekning og makspris på 1750 kroner før neste stortingsvalg. Men det er allerede klart at målet ikke nås innen fristen. Barne- og familieminister Laila Dåvøy sier til Dagbladet at kommunene ikke mangler penger til barnehagebygging.

Når ikke målet

-  Kommunene sier de trenger mer tid. En av grunnene til at det tar lenger tid å få full utbygging, er at mange som har hatt deltidsplass, nå ønsker heltidsplass.

-  Hver halvannen plass vi bygger går til barn som allerede er i barnehage, men på deltidsplass. Derfor må vi også bruke 2006 før vi har full dekning, sier Dåvøy.-  Enten må barnehagekameratene si at forliket var en spøk, vi gjorde det for å plage regjeringen, eller så må de stå opp og rydde opp i finansieringen. Å overlate finansieringen til kommunene fra 2006, er ren hasard. Dette må Ap ta grep om, ellers vil vi krangle om manglende barnehagedekning i mange år framover, sier leder i Private Barnehagers Landsforbund, Arild Olsen.

b> LOVNADER: Jens Stoltenberg kom med barnehageløfter da han la fram forslaget til nytt stortingsprogram for Ap. Mens 220 000 barn har plass, står 25- 30 000 utenfor.