Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens gir etter for presset

Ap´s stortingsgruppe har gitt klar til Stoltenberg: Regjeringen er viktigere enn oljeboring nå.

ALT ER I HANS HENDER: Arbeiderpartiets stortingsgruppe gir Jens fullmakt til å forhandle fram en løsning som gjør at regjeringen består. Partiet er delt i synet opå konsekvensutredning i Lofoten og Vesterålen, og ga ingen klar anbefaling. Foto: Erlend Aas / Scanpix
ALT ER I HANS HENDER: Arbeiderpartiets stortingsgruppe gir Jens fullmakt til å forhandle fram en løsning som gjør at regjeringen består. Partiet er delt i synet opå konsekvensutredning i Lofoten og Vesterålen, og ga ingen klar anbefaling. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed er det mye som tyder på at det nå er klart for en oljeløsning i regjeringa.

— Det er åpenbart at det er flertall for konsekvensutredning i Ap, men ikke for enhver pris. Hele tilnærmingen vår er å ikke stille ultimatum. Saken er en gummistrikk og vi er villige til å strekke oss, sier en kilde til Dagbladet.

— Det er stor enighet i gruppa om at regjeringssamarbeidet er viktigere enn alt annet, sier en annen kilde.  

Vil bøye av
I går ettermiddag møtte statsminister Jens Stoltenberg sin egen stortingsgruppe for å diskutere kanskje den vanskeligste saken han, Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete skal prøve å enes om: Spørsmålet om man skal si ja til en konsekvensutredning for oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Under møtet ble det klart at stortingsgruppa legger alt i Stoltenbergs hender og gir ham frie tøyler til å finne en løsning med SV og Sp.

Overfor Dagbladet bekrefter flere uavhengige kilder at flertallet i gruppa er enige om at den rødgrønne regjeringen er langt viktigere enn å sette i gang en konsekvensutredning nå. Hva som vil skje i neste periode, er derimot uklart. Det endelige kompromisset kan komme til å inneholde formuleringer som stiller Ap i en friere posisjon etter neste stortingsvalg.

Kan vinne fram
— Vårt innspill er at vi ønsker å finne en løsning som er god for alle. Vi har full tillit til at Jens respekterer at saken har to sider og finner en løsning alle kan leve med, sier en tredje kilde.

— Jeg ønsker ikke konsekvensutredning. Vi må ikke risikere regjeringssamarbeidet. Stoltenberg må få handlingsrom til å finne en løsning for regjeringen, sa stortingsrepresentant Marianne Marthinsen (Ap) til Dagbladet før stortingsgruppas møte i går kveld.

Mye tyder at hun og resten av oljemotstanderne i Ap kan vinne fram sammen med SV og Sp. Oljemotstanderne mener en konsekvensutredning er det samme som å si ja til oljeboring i de aktuelle områdene. SV har derfor gått langt i å varsle at de kan velte regjeringen om de blir presset i saken. Ap?s oljetilhengere legger nå større vekt på miljøaspektene i nord enn tidligere, og er opptatt av at Jens Stoltenberg får til et godt kompromiss, også for Ap.

Grundig prosess
—Ap´s stortingsgruppe, fylkeslagene og organisasjonen har hatt en god og grundig prosess. Det som tydelig kommer fram er at Ap er opptatt av sysselsetting, verdiskaping og miljø, sier hun.

— Vi har i dag gitt Stoltenberg handlingsrom og mandat til å gå inn i drøftingene for å ivareta partiets interesser på samme måte som de har løst mange utfordrende saker. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Ap?s energipolitiske talskvinne, Eirin Sund.

Nytt oljehåp
Flere Ap-politikere sier til Dagbladet at det er forventninger i partiet om at de må få noe igjen dersom de «gir fra seg» Lofoten. Ap vil ha behov for å vise at de satser på oljenæringa og har vilje til å utnytte nye områder i Barentshavet. Der har delelinjeavtalen med Russland åpnet nye muligheter. Etter det Dagbladet kjenner til, er det en del av pakkeløsninga i regjerinen å pumpe opp mer olje i eksisterende felt, og bidra med penger til teknologiutvikling. Det vil også være viktig å vise at de satser på næringsutvikling i nord. Dagbladet skrev i går at en løsning er like om hjørnet. Det bekreftes nå av flere kilder. Nå er det bare en avgjørelse på høyeste hold som gjenstår.

- Det dreier seg bare om dager, sier en kilde til Dagbladet.

DEMONSTRERTE: Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja arrangerte folketog i går. Rundt 1200 personer skal ha deltatt, ifølge Natur og Ungdom. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
DEMONSTRERTE: Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja arrangerte folketog i går. Rundt 1200 personer skal ha deltatt, ifølge Natur og Ungdom. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media