PRESSETREFF: Statsminister Jens Soltenberg stilte onsdag til muntlig spørretime for å svare på spørsmål om overfallsvoldtekt, Oslo universitetssykehus, REC og miljø.Statsministeren svarte på spørsmål fra pressen i statsrådssalen etter den muntlige spørretimen.
Foto: Morten Holm / Scanpix
PRESSETREFF: Statsminister Jens Soltenberg stilte onsdag til muntlig spørretime for å svare på spørsmål om overfallsvoldtekt, Oslo universitetssykehus, REC og miljø.Statsministeren svarte på spørsmål fra pressen i statsrådssalen etter den muntlige spørretimen. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

- Jens gjemmer seg

Nå vil Frp ta opp «tullete» pressekonferanser med stortingspresidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jens Stoltenberg gjemmer seg fra opposisjonen på Stortinget, mener Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen.  

Han kaller det «tullete» at statsministeren ikke lenger treffer presse og opposisjonspolitikere utenfor stortingssalen etter spørretimen.

- Den vanlige praksisen har vært at vi møtes ute i Vandrehallen etter spørretimen. Så kan journalistene stille spørsmål og vi kan høre på hverandre og gjerne bryte inn så vi får korrigert hverandre der og da. Nå prøver han å styre informasjonsstrømmen for å få fram sitt virkelighetsbilde. Det er jo veldig behagelig for ham, men det er ikke behagelig for Stortinget at premissene for debatten vris på den måten, sier han.

Møteplager
I dag møtte statsministeren til muntlig spørretime, og svarte på spørsmål fra opposisjonspartiene etter tur. Etter noen kjappe TV-intervjuer i Vandrehallen gikk Stoltenberg raskt videre til et eget rom klargjort for pressekonferanse.

Solvik-Olsen reagerer kraftig på det han mener er et brudd på en lang tradisjon og en uskreven regel i Stortinget.  

- Jeg syns det er helt tullete at man skal forlate Vandrehallen og gjemme seg i et statsrådsværelse, i håp om å få vekk opposisjonen og eventuelle kritiske kommentarer etter at han har sagt sitt. Og det så vi jo, nå var det bare jeg og en til fra Frp som var til stede. Høyre, Venstre og KrF valgte ikke å følge etter.    

Solvik-Olsen slo nemlig følge med statsministeren og pressekorpset gjennom Stortingets korridorer til pressekonferansen i Statsrådssalen, og fulgte seansen fra bakerst i rommet.

Han forsøkte til og med å få en av de frammøtte journalistene til å stille statsministeren et spørsmål på sine vegne - om Oljefondet.  

- Når jeg ikke får lov til å stille spørsmål, og heller ikke får sjansen til å komme med min kommentar, så må jeg jo prøve å gå gjennom en journalist. Men han stilte ikke spørsmålet, og det kan jeg jo forstå.  

Mer ro
Ved Statsministerens kontor fnyser man av kritikken.

- Jeg kan forsikre om at dette ikke er et forsøk på å gjemme seg for Solvik-Olsen eller andre opposisjonspolitikere, sier statssekretær Hans Kristian Amundsen (Ap) til Dagbladet.

Han sier at pressekonferansene i Statsrådssalen gir mer ro og tid til både journalister og statsråder, og at dette er den praktiske årsaken bak endringen.

- Vi har små problemer i landet når det er dette som bekymrer opposisjonspolitikeren Solvik-Olsen, mener han.

Amundsen påpeker at spørretimen er til for at regjeringsmedlemmene skal svare på alle kritiske spørsmål fra opposisjonen.

Tar opp saken
- Det er bra og viktig, og slik skal det være. Etter spørretimen er statsministeren opptatt av å svare på spørsmål fra journalister, med eller uten tilknytning til temaene fra spørretimen. Vår erfaring fra de siste gangene er at det gjøres best i en form som gir ro og tid både til den som stiller og den som svarer på spørsmål, sier statssekretæren.

Solvik-Olsen sitter i Stortingets finanskomité, og ble nylig forfremmet til finanspolitisk talsmann i Frp's gruppe.

Han varsler nå at han ønsker å ta saken opp med Stortingets presidentskap. 

- Stoltenberg prøver å sikre seg siste ord. Han må gjerne holde pressekonferanser i regjeringsbygget. Men jeg finner meg ikke i at han forlater Vandrehallen for å ha en egen pressekonferanse i stortingsbygget, sier Solvik-Olsen.