Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Jens gjør Bjørnøy dårlig

Med en statsminister som ikke er opptatt av miljøvern, blir miljøvernministeren dårlig, mener Knut Arild Hareide (KrF) - som også beskylder Helen Bjørnøy (SV) for å lyve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Helen Bjørnøy blir ikke bedre enn det Jens Stoltenberg gjør henne og Kristin Halvorsen hjelper henne til, sier den tidligere miljøvernministeren.

I Dagbladet i går sa miljøvernminister Helen Bjørnøy at hun kom til tomt bo da hun overtok Miljøverndepartementet i fjor høst. Men det er løgn, sier hennes forgjenger.

-  Vi ser nå en presset miljøvernminister. Derfor er det trist når hun argumenterer med påstander som ikke er sanne, sier Hareide.

Kunne gjort mer

Nå arbeider den tidligere statsråden med strategi i Schibsted samtidig som han er nestleder i KrF. Etter at han som relativt ukjent politiker ble miljøvernminister i 2004, satte Samarbeidsregjeringen krav om CO2-rensing til gasskraftverk og innførte et system for klimakvoter. Det kunne jeg ikke ha gjort uten hjelp fra statsministere Kjell Magne Bondevik (KrF), mener Hareide.

-  Jeg hadde en statsminister som var opptatt av miljø og som gikk av på en miljøsak. Stoltenberg var derimot den som ga konsesjon til forurensende gasskraftverk og er ikke opptatt av miljø, sier Hareide.

Men Bjørnøy kunne også selv ha gjort mer for å redde forhandlingene om de grønne sertifikatene, mener Hareide. Isteden henviser Bjørnøy til at saken er olje- og energiminister Odd Roger Enoksens ansvar.

-  Regjeringen kan gjøre akkurat hva den vil i slike saker. Bjørnøy burde ha vært i Sverige og ikke i Moskva da forhandlingene strandet, sier Hareide.

 SLÅR TILBAKE: -  Hun har ikke tatt et eneste nytt grep, men bare videreført politikk, sier tidligere miljøverminister Knut Arild Hareide om sin etterfølger Helen Bjørnøy. Foto: Hans Arne Vedlog
SLÅR TILBAKE: - Hun har ikke tatt et eneste nytt grep, men bare videreført politikk, sier tidligere miljøverminister Knut Arild Hareide om sin etterfølger Helen Bjørnøy. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

I Dagbladet i går sa Bjørnøy «Skal vi få en god klimapolitikk, vern av skog, sikring av biologisk mangfold eller opprydding i de økende mengder med miljøgifter, må vi faktisk gjøre jobben. Men det tar tid å utvikle miljøpolitikken fra skratch. Da jeg kom til Miljøverndepartementet var det som å komme til tomt bo.»

Men alle sakene Bjørnøy nevner, ble startet da Hareide var

miljøvernminister. Selv har ikke Bjørnøy lagt fram en eneste stortingsmelding siden hun ble miljøvernminister. Bjørnøy har heller ikke reversert miljøpolitikk fra Hareide og Børge Brendes (H) tid i hennes departement.

Skuffet

-  Vi satte ned et utvalg som skal se på framtidige løsninger for klimapolitikken og laget et klimakvotesystem, aldri har det blitt vernet så mye skog som i sist periode, opprydding i miljøgifter var prioritert i mitt siste budsjett og jeg presenterte tidenes tjukkeste NOU om biomangfold, sier Hareide til Bjørnøys beskyldninger om at Miljøverndepartementet var et tomt bo da hun kom dit.

-  Hun har ikke tatt et eneste nytt grep, men bare videreført politikk, sier Hareide.

Nå anbefaler han Bjørnøy å gjøre som hun gjorde i Kirkens

Bymisjon isteden. Satse på åpenhet og inkludering.

-  Jeg opplevde Bjørnøy som en troverdig politiker da hun var i Kirkens Bymisjon. Derfor hadde jeg ikke trodd at hun ville komme med denne typen kritikk, sier Hareide.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!