- Jens gjør ikke jobben sin

Venstre-leder Trine Skei Grande mener statsministeren ikke gjør jobben sin når han ikke vil ta opp saken om overvåking av norske borgere med president Barack Obama.

STERKT KRITISK; Venstreleder Trine Skei Grande kritiserer Jens Stoltenberg for ikke å ville ta opp Snowden-lekkasjene med Barack Obama. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
STERKT KRITISK; Venstreleder Trine Skei Grande kritiserer Jens Stoltenberg for ikke å ville ta opp Snowden-lekkasjene med Barack Obama. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er forskrekka over at vi har en statsminister som ikke tar dette opp, som ikke gjør jobben sin, sier Skei Grande til Dagbladet.

Dette mener Dagbladet om saken.

En borgerlig ser rødt
Utgangspunktet er varsleren Edward Snowden som avslørte at CIA og NSA overvåker nettrafikken og telefonene til borgere i både USA og utlandet. Saken har ført til diplomatisk krise mellom USA og Russland, der Snowden har fått asyl. Obama vil ha utlevert Snowden til USA, og ha ham dømt for spionasje. Snowden-saken er en pinlig belastning for Obama i hele verden fordi overvåkingen som finner sted er lovstridig og griper inn i vanlige borgeres privatliv i en rekke land, og det ville neppe skapt god stemning hvis saken ble tatt opp av Stoltenberg.

Stoltenberg har uansett gjort det klart at han ikke vil ta opp hvordan vår viktigste allierte overvåker nordmenn når de to møtes i Stockholm 4. september. Det får kandidaten til en statsrådjobb i en borgerlig regjering til å se rødt.

- Jens Stoltenbergs oppgave er å forsvare borgerne i det landet han er statsminister. I stedet for å ta denne saken opp med Obama, så demonstrerer han et utrolig lavt engasjement. Det er en helt annen temperatur i debatten om overvåking i for eksempel Tyskland enn i Norge. Det gjør meg urolig, sier Skei Grande.

Harm og engasjert
Det har vært et visst press på Stoltenberg til å ta opp Snowden-saken med Obama. SVs utenrikspolitiske talsmann, Snorre Valen, har sagt at det å ikke ta opp overvåkingsskandalen med Obama er fislete. Og i helga skrev Dagbladet at Datatilsynet har sent et brev til justisminister Grete Faremo der de ber henne finne ut omfanget av den amerikanske overvåkingen av norske borgere.

Verken Arbeiderpartiet eller Høyre har laget noe spesielt poeng av det faktum at vår fremste allierte har drevet med ulovlig overvåking av norske borgere. Det har vært mer behagelig å dysse den ned.

- Denne saken burde vekke harme og engasjement, sier en harm og engasjert venstreleder til Dagbladet.

- Tror du Erna ville tatt dette spørsmålet opp direkte med Obama hvis hun skulle bli regjeringssjef?

-Ja, det ville hun, hvis hun hadde sittet i en regjering med Venstre, sier Skei Grande.