1. PLASS: Regjeringssjef Jens Stoltenberg er vinner av Dagbladets sitatkonkurranse. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet.
1. PLASS: Regjeringssjef Jens Stoltenberg er vinner av Dagbladets sitatkonkurranse. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet.Vis mer

Jens hadde fjorårets gullkorn

Overlegen seier for Jens Stoltenbergs kommentar om å ta ansvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I etterkant av 22. julirapporten ble statsminister Jens Stoltenberg grundig spurt om sitt ansvar. Til «Politisk kvarter» på NRK 28. august sa han det slik:

«Mitt ansvar er å ta ansvar for det jeg har ansvar for.»

Blant sitatene i Dagbladets kåring var dette det leserne mente kvalifiserte best til «Årets gullkorn».

27 prosent av de nesten 5000 stemmene gikk til denne kandidaten. Stoltenberg hadde ikke anledning til å kommentere kåringen i går.

Godtebutikken
Andreplassen gikk til kulturminister Hadia Tajik for følgende uttalelse: «Eg skal ta deg med til godtebutikken. Eg har ein kjærleik på staur du kan sleike på.» (Tajik leser gangsterrap på nynorsk hos P4, 6. oktober.) 11 prosent av stemmene gikk til dette sitatet.

Redd for jentene
Like bak, med ti prosent av stemmene, kom Oslo-ordfører Fabian Stang med uttalelsen etter Bieber-hysteriet i Oslo 31. mai:

«Det kom plutselig en svær gjeng med jenter løpende. Jeg ble redd og måtte gjemme meg bak et tre for ikke å bli trampet ned.»

—Tredjeplass? Jeg kan ikke skjønne at noen har sagt noe dummere enn det jeg sa! Jeg liker jo å vinne, er Oslo-ordfører Fabian Stangs reaksjon på kåringen.

—Det jeg sa, ble vel litt blandet sammen. Jeg var nok mer bekymret for jentene enn for meg selv. Hvis en av jentene hadde falt, kunne det gått galt. Jeg var oppriktig bekymret for deres ve og vel. Men sitatet ble morsomt, sier Stang til Dagbladet.

2. PLASS: Hadia Tajiks gangster-dikt om kjærleik på staur. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
2. PLASS: Hadia Tajiks gangster-dikt om kjærleik på staur. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer

På fjerdeplass kommer nok et Stoltenberg-sitat, eller lommetvitring 17. august: «Hvkæ».

Jagland i tang og tare
Her er den videre rekkefølgen på topp ti-lista:

5. «Jeg synes det er så utrolig deilig å gni meg inn med tang og tare over hele kroppen.» (Thorbjørn Jagland til Aftenposten 9.12.)
6. «Vet du ikke hvem du snakker med?» (Martin Kolberg skal ha stilt spørsmålet til en ansatt i hjemkommunen Lier, ifølge Drammens Tidende 7. desember.)
7. «Jeg beklager at Sandra Borch opplever at hun ble skjelt ut.» (Sp-leder Liv Signe Navarsete klarer nesten å være lei seg, 11. oktober.)
8. «Jeg følte at jeg var der siden vi hadde hatt så mye kontakt». (Ap-politiker Saera Khan trodde hun jobbet i firmaet EVRY. Dagbladet, 2. juli.)

Stående invitasjon
9. «Du vet, det noen synes er kjedelig, synes andre er tillitvekkende. Jeg har ikke de beste vitsene i paneldebatten. Noen setter pris på det.» (Høyre-leder Erna Solberg unnskylder manglende gullkorn i Nationen 31. desember.)
10. «Jeg har hatt en stående invitasjon til å komme innom på middag 17. mai hos Tschudi. Det har jeg vært glad for, da har jeg sluppet å tenke på middag til meg og min familie 17. mai.» (Daværende utenriksminister, nå helseminister, Jonas Gahr Støre til kontrollkomiteen 7. mai.)

9. PLASS: Erna Solberg unnskyldte manglende gullkorn med et gullkorn. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
9. PLASS: Erna Solberg unnskyldte manglende gullkorn med et gullkorn. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer