SKJELTE UT KJELL MANGNE BONDEVIK: - Bondevik har satt rekord i bruken av oljepenger. Han har klart å få til et underskudd på 100 milliarder kroner i generasjonsregnskapet. Når han får til dette på fire år, bør han ikke forsøke å belære andre om hva som er ansvarlig, sa Jens Stoltenberg under Arbeiderpartiets landsmøte 8. april 2005. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
SKJELTE UT KJELL MANGNE BONDEVIK: - Bondevik har satt rekord i bruken av oljepenger. Han har klart å få til et underskudd på 100 milliarder kroner i generasjonsregnskapet. Når han får til dette på fire år, bør han ikke forsøke å belære andre om hva som er ansvarlig, sa Jens Stoltenberg under Arbeiderpartiets landsmøte 8. april 2005. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

Jens har doblet gjelden med 100 milliarder kroner

Etter fem år med de rødgrønne er statens gjeld til de framtidige generasjonene doblet til 200 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

||| (Dagbladet): Etter fem år i regjeringen viser tall Dagbladet har fått fra Finansdepartementet at underskuddet i generasjonsregnskapet har doblet seg under den rødgrønne regjeringstiden.

Ifølge generasjonsregnskapet, som viser Norges fremtidige utgifter og inntekter, er underskuddet i 2010 cirka 200 milliarder kroner regnet om til dagens verdi. Dersom skattenivået ikke skal økes for barn og barnebarn, bør derfor det offentlige budsjettet kuttes med - eller skattene økes med - om lag 10,5 prosent.

Skjelte ut Bondevik Dette rimer dårlig med Stoltenbergs kritikk av sin forgjenger da han ba folket om tillitt til å lede den første rødgrønne regjeringen. På landsmøtet i Arbeiderpartiet våren 2005 gikk Ap-leder Jens Stoltenberg til angrep på daværende statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF).

- Bondevik har satt rekord i bruken av oljepenger. Han har klart å få til et underskudd på 100 milliarder kroner i generasjonsregnskapet. Når han får til dette på fire år, bør han ikke forsøke å belære andre om hva som er ansvarlig, sa Jens Stoltenberg 8. april 2005.

I dag blir Dagbladet bedt om å ta kontakt med Finansdepartementet når vi forsøker å få en kommentar fra Statsministerens kontor.

- Vil skatte folk i hjel - De som ikke holder orden i generasjonsregnskapet vil komme til å skatte folk i hjel om ett par tiår, sier statssekretær i Finansdepartementet, Roger Schjerva (SV), til Dagbladet.

FIKK KJEFT AV JENS: På landsmøtet i Arbeiderpartiet våren 2005 gikk Ap-leder Jens Stoltenberg til angrep på daværende statsminister Kjell Magne Bondevik. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
FIKK KJEFT AV JENS: På landsmøtet i Arbeiderpartiet våren 2005 gikk Ap-leder Jens Stoltenberg til angrep på daværende statsminister Kjell Magne Bondevik. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer

- Sløser regjeringen med arven til barna våre?

- Nei. Tre av årene vi har sittet i regjering har vi brukt mindre oljepenger enn avkastningen av fondet. Men vi har hele tiden varslet at vi ville bruke mer i dårligere tider. Og det har vi også gjort, sier Schjerva.

Han forsvarer pengedrysset i det siste statsbudsjettet.

- Riktig å bruke mer oljepenger - Det var riktig av oss å bruke mer oljepenger i kriseåret 2009, for framtidig arbeidsledighet vil koste oss enda mer, sier Schjerva.

Han varsler likevel at det nå er på tide å stramme inn igjen og slipe kutteknivene.

BA BONDEVIK HOLDE MUNN: - Kjell Magne Bondevik bør ikke belære andre partier om ansvarlig politikk, sa statsministerkandidat Stoltenberg da han oppsummerte den generelle politiske debatten på Ap-landsmøtet 2005. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
BA BONDEVIK HOLDE MUNN: - Kjell Magne Bondevik bør ikke belære andre partier om ansvarlig politikk, sa statsministerkandidat Stoltenberg da han oppsummerte den generelle politiske debatten på Ap-landsmøtet 2005. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

- Hvis vi tærer for mye på Norges formue vil det bli mindre igjen til de som er etter oss. Det betyr at vi må stramme inn på oljepengebruken, sier Schjerva.

Dermed varsler regjeringen innstramninger i Statsbudsjettet for 2011 som vil bli lagt fram tirsdag 5. oktober.

Økt skatt for framtidige generasjoner - Hvis vi ikke gjør noe vil vi levere ett inndekningsbehov som fører til sterk økning av skatter for framtidens generasjoner. Og det vil være skatteinntekter de må bruke for å dekke opp for de disposisjoner vi gjør i dag, ikke til nye tiltak som sin generasjon måtte ønske å sette i gang, sier statssekretæren.

I likhet med flere europeiske land har Norge en underfinansiering av vår velferdsstat.

- En viktig forskjell er at vi tærer på formuen mens andre land må ta opp lån for å finansiere utgiftene. Dermed har vi litt bedre tid på oss, sier Schjerva.

Generasjonsregnskapet

Formålet med generasjonsregnskap er å belyse de generasjonsmessige fordelingsvirkningene av å videreføre dagens budsjettpolitikk, når en tar hensyn til demografiske utviklingstrekk og de forpliktelsene som er innebygd i dagens folketrygdsystem. Beregningene tar utgangspunkt i den langsiktige budsjettskranken for offentlig sektor. Denne innebærer at utbetalinger i form av overføringer og forbruk over tid må finansieres ved skatteinntekter fra dagens og framtidige generasjoner, eller ved å trekke på den formuen offentlig sektor disponerer. Et eventuelt underskudd i den langsiktige budsjettbalansen indikerer at inntektene må økes eller utgiftene reduseres nå eller i framtiden. Alternativt vil et overskudd indikere at det er rom for et høyere offentlig konsum, lavere skatter eller høyere overføringer i dag, uten at dette krever innstramminger i framtiden.

Kilde: Finansdepartementet.


En av de største utfordringene for den norske velferdsstaten er den økte andelen eldre i befolkningen.

Mer penger til eldre - En stadig større andel av utgiftene våre vil gå til andelen av befolkningen som er over 67 år. Dette betyr at en stadig større del av utgiftene vil gå til pensjoner, omsorg og helsetjenester, sier Schjerva.

Da blir det viktig å prioritere ting som kan skape framtidige verdier som forebygging av helseproblemer, utdanning og barnehager, sier statssekretæren.

- Vi må prioritere utgifter som kan gi økt inntekter i framtiden som utdanning og infrastruktur, sier Schjerva.

Udentonert skattebombe Schjerva kritisere Fremskrittspartiet for å etterlate kommende generasjoner med en udetonert skattebombe.

- De som ikke holder orden i generasjonsregnskapet vil komme til å skatte folk i hjel om ett par tiår, sier han.

SKATTE FOLK I HJEL: - De som ikke holder orden i generasjonsregnskapet vil komme til å skatte folk i hjel om ett par tiår, sier statssekretær i Finansdepartementet, Roger Schjerva (SV), til Dagbladet. Foto: SCANPIX
SKATTE FOLK I HJEL: - De som ikke holder orden i generasjonsregnskapet vil komme til å skatte folk i hjel om ett par tiår, sier statssekretær i Finansdepartementet, Roger Schjerva (SV), til Dagbladet. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det er vel akkurat det opposisjonen ville anklaget dere for å gjøre?

- Nei. Generasjonsregnskapet forteller hva som skjer derom årets budsjett videreførers.2009 og 2010 var unntaksår på grunn av finanskrisen. Allerede i revidert budsjett i vår reduserte vi oljepengebruken med 17 milliarder kroner og vi har sagt at vi skal tilbake til å bare bruke avkastningen fra fondet raskest mulig. Jeg er trygg på at vår politikk vil føre til en reduksjon i regnskapet, sier Schjerva.

- Så målet er null?

- Målet er balanse i generasjonsregnskapet. Mesteparten av dette må komme gjennom arbeidslinja. Arbeid for aller er ikke bare viktig for den enkelte, men også for bærekraftige offentlige finanser. Flere i arbeid gir lavere trygdeutgifter og høyere skatteinntekter, sier statssekretæren.

- RIKTIG Å BRUKE MER: - Det var riktig av oss å bruke mer oljepenger i kriseåret 2009, for framtidig arbeidsledighet vil koste oss enda mer, sier Roger Schjerva. Foto: SCANPIX
- RIKTIG Å BRUKE MER: - Det var riktig av oss å bruke mer oljepenger i kriseåret 2009, for framtidig arbeidsledighet vil koste oss enda mer, sier Roger Schjerva. Foto: SCANPIX Vis mer
- MÅ STRAMME INN: - Hvis vi tærer for mye på Norges formue vil det bli mindre igjen til de som er etter oss. Det betyr at vi må stramme inn på oljepengebruken, sier Roger Schjerva. Dermed varsler han at finansminister Sigbjørn Johnsen (bilde) må stramme inn i statsbudsjettet for 2011 som vil bli lagt fram tirsdag 5. oktober.
Foto: KRISTER SØRBØ/DAGBLADET
- MÅ STRAMME INN: - Hvis vi tærer for mye på Norges formue vil det bli mindre igjen til de som er etter oss. Det betyr at vi må stramme inn på oljepengebruken, sier Roger Schjerva. Dermed varsler han at finansminister Sigbjørn Johnsen (bilde) må stramme inn i statsbudsjettet for 2011 som vil bli lagt fram tirsdag 5. oktober. Foto: KRISTER SØRBØ/DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer