Jens har doblet gjelden med 100 milliarder kroner

Etter fem år med de rødgrønne er statens gjeld til de framtidige generasjonene doblet til 200 milliarder kroner.

SKJELTE UT KJELL MANGNE BONDEVIK: - Bondevik har satt rekord i bruken av oljepenger. Han har klart å få til et underskudd på 100 milliarder kroner i generasjonsregnskapet. Når han får til dette på fire år, bør han ikke forsøke å belære andre om hva som er ansvarlig, sa Jens Stoltenberg under Arbeiderpartiets landsmøte 8. april 2005. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
SKJELTE UT KJELL MANGNE BONDEVIK: - Bondevik har satt rekord i bruken av oljepenger. Han har klart å få til et underskudd på 100 milliarder kroner i generasjonsregnskapet. Når han får til dette på fire år, bør han ikke forsøke å belære andre om hva som er ansvarlig, sa Jens Stoltenberg under Arbeiderpartiets landsmøte 8. april 2005. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Etter fem år i regjeringen viser tall Dagbladet har fått fra Finansdepartementet at underskuddet i generasjonsregnskapet har doblet seg under den rødgrønne regjeringstiden.

Ifølge generasjonsregnskapet, som viser Norges fremtidige utgifter og inntekter, er underskuddet i 2010 cirka 200 milliarder kroner regnet om til dagens verdi. Dersom skattenivået ikke skal økes for barn og barnebarn, bør derfor det offentlige budsjettet kuttes med - eller skattene økes med - om lag 10,5 prosent.

Skjelte ut Bondevik Dette rimer dårlig med Stoltenbergs kritikk av sin forgjenger da han ba folket om tillitt til å lede den første rødgrønne regjeringen. På landsmøtet i Arbeiderpartiet våren 2005 gikk Ap-leder Jens Stoltenberg til angrep på daværende statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF).

- Bondevik har satt rekord i bruken av oljepenger. Han har klart å få til et underskudd på 100 milliarder kroner i generasjonsregnskapet. Når han får til dette på fire år, bør han ikke forsøke å belære andre om hva som er ansvarlig, sa Jens Stoltenberg 8. april 2005.

I dag blir Dagbladet bedt om å ta kontakt med Finansdepartementet når vi forsøker å få en kommentar fra Statsministerens kontor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.