- Jens har drept handlingsregelen

Det mener FpU-formann Himanshu Gulati.

SAMLER TROPPENE: I dag braker FpUs sommerleir løs på Skottevik utenfor Kristiansand. Her er formann i Fremskrittpartiets Ungdom, Himanshu Gualti. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
SAMLER TROPPENE: I dag braker FpUs sommerleir løs på Skottevik utenfor Kristiansand. Her er formann i Fremskrittpartiets Ungdom, Himanshu Gualti. Foto: Sondre Steen Holvik / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Formann i Fremskrittpartiets Ungdom, Himanshu Gulati, mener handlingsregelen er død - og at det er statsminister Jens Stoltenberg (Ap) som har drept den. 

Han viser til tall Frp har fått fra Finansdepartementet, som viser at 15,8 milliarder kroner er holdt utenfor handlingsregelen.

Da finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) tidligere tidligere i år la fram revidert statsbudsjett for 2013, lå oljepengebruken på 3,3 prosent - altså godt under handlingsregelens fire prosent.  

Men i det samme reviderte budsjettet anslås det at man i år vil ha et såkalt brutto finansieringsbehov på 140,6 milliarder - 15,8 milliarder mer enn da budsjettet for 2013 ble lagt frem i fjor høst. Statlige lånetransaksjoner blir nemlig gjort opp etter at man har beregnet hvor mye oljepenger man kan bruke hvert år.

Det er blant annet snakk om 1,1 milliarder til Husbanken og 500 millioner til Statens lånekasse for utdanning, ifølge E24.

Regjeringen mener man kan holde disse pengene utenfor handlingsregelen, fordi de gir avkastning og fordi transaksjonene må regnes som omplassering av formue og ikke forbruk som øker presset i økonomien.

- Handlingsregelen er død FpU-formannen, som i dag samler troppene sine til sommerleir på Skottevik utenfor Kristiansand, mener regjeringen farer med vås. 

- Handlingsregelen er død, og det er Jens Stoltenberg som har tatt livet av den gjennom å låne titalls milliarder kroner årlig til statlige selskaper som ikke tas med i handlingsregelen, sier Gulati til Dagbladet.

Men verken Gulati eller Frp vil stramme inn oljepengebruken. Partiet  er mer opptatt av å skille mellom drift og investeringer i statsbudsjettet - og vil bruke mer på infrastruktur, forskning og utvikling.

Ny handlingsregel Frp ønsker seg en ny handlingsregel, og vil definere samfunnsøkonomiske, lønnsomme investeringer som «formuesomplassering», på samme vis som kjøp av aksjer og tilførsel av egenkapital til statlige selskaper.

- Dette vil innebære at viktige vei- og baneprosjekter som i dag skaper flaskehalser i transportnettet, vil kunne løses langt raskere og samtidig gi et godt grunnlag for økonomisk vekst. Det samme vil gjelde for blant annet investeringer innen helsevesenet, politiet og IKT, heter det i Frp's valgprogram.

- Regjeringen mener kritikken mot handlingsreglen bunner i et ønske om å bruke mer oljepenger? 

- Ja, vi vil bruke mer, men utelukkende på samfunnsøkonomiske lønnsomme prosjekter, for eksempel på samferdelsesprosjekter. I vår altnerative handlingsregel, om du vil kalle det det, sier vi at statens driftsutgifter ikke må vokse mer enn bruttonasjonalproduktet. Statens driftsutgifter har vokst i et alarmerende tempo under de rødgrønne, og må stagges, sier Gulati, som legger til: 

- Jeg syns Stoltenberg og Arbeiderpartiet bør svare på: Hvor mange milliarder kroner er greit å bruke utenfor handlingsregelen før man har brutt den?