Jens har en plan

SARPSBORG (Dagbladet): I går kveld presenterte Jens Stoltenberg smørbrødlista som skal mette det norske folk. Sentralt for Ap's framtidige leder: et moderne og mer rettferdig pensjonssystem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På fylkesårsmøtet for Østfold Ap i Sarpsborg i går kveld minnet Stoltenberg om at ingen vil stemme på Arbeiderpartiet i takknemlighet for noe partiet har gjort før. Det er de framtidige sakene som teller.

- Å skape mer rettferdige velferdsordninger for folk flest må være den viktigste oppgaven vår i framtida, sa Stoltenberg - og presenterte partiets kampsaker:

PENSJONSREFORM:

Dagens pensjonsordning er både gammeldags og vanskelig å forstå med alle sine avkortinger og samordninger. Systemet må gjøres enklere og tilpasses den sosiale virkeligheten vi lever i. Det må bli individbasert, og ikke som i dag der én i familien er hovedforsørger. Det må også bli slutt på at for eksempel deltidsarbeidende kvinner ender opp som minstepensjonister. Stoltenberg advarer også sterkt mot privatisering av folketrygden og et markedsbasert pensjonssystem.

BILLIGE BARNEHAGER:

Utbygging av barnehager, slik at alle som vil, kan få plass til ungene sine - og til rimelig pris, 1500 kroner pr. måned.

SKOLE FOR ALLE:

Stoltenberg og Ap vil ha en skole som sørger for at ingen står igjen på perrongen når toget i kunnskapssamfunnet går. Gratis lærebøker til alle i videregående skole.

SOSIAL BOLIGBYGGING:

Den sosiale boligbyggingen skal gjenreises ved at det satses på borettslag der inngangsbilletten er på et overkommelig nivå. Det skal også bygges flere utleieboliger.

E6 I ØSTFOLD:

Utbyggingen av problemveien E6 gjennom Østfold må forseres, både for å minske køene, få bort dødsulykkene og bedre trafikksikkerheten. Også jernbanen må rustes opp. Dette vil også komme bilistene til gode, mener Stoltenberg.

SENKE AVGIFTER:

Alkoholavgiften og elavgiften er blant avgiftene som det fortsatt må kuttes i, men ifølge Stoltenberg skal ikke Ap delta i norgesmesterskapet i kutt i skatter og avgifter.

- Vi trenger også inntekter for å opprettholde velferdssamfunnet, sier Stoltenberg.

Om svenskehandelen sier Stoltenberg at Gro i sin tid ble ledd av da hun spådde at Svinesund kom til å bli en lang handledisk så lenge Norge ikke er medlemmer av EU.

OPPLAGT: En blid og energisk Stoltenberg spøkte med forsamlingen da han sto på talerstolen i Folkets Hus i Sarpsborg.