Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jens har fokus på penger, ikke på mennesker

Erna Solberg mener Ap forflater debatten om forskjeller.

BUDSJETT  Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen under finansdebatten i Stortinget i dag. Regjeringen ble anklaget for ø øke oljeavhengigheten, svekke likestillingen og arbeidslinja og skape økte forskjeller. Solberg og Jensen avviste kritikken og sa at budsjettet vil styrke norske bedrifters konkukrranseevne og tette hull i det sosiale sikkerhetsnettet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BUDSJETT Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen under finansdebatten i Stortinget i dag. Regjeringen ble anklaget for ø øke oljeavhengigheten, svekke likestillingen og arbeidslinja og skape økte forskjeller. Solberg og Jensen avviste kritikken og sa at budsjettet vil styrke norske bedrifters konkukrranseevne og tette hull i det sosiale sikkerhetsnettet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap-leder Jens Stoltenberg angrep regjeringen for å føre en politikk for økte forskjeller da Stortinget debatterte statsbudsjettet i dag.

- I feil retning Han kritiserte regjeringen for gjøre økonomien mer oljeavhengig, for å gjøre det mindre lønnsomt å jobbe på grunn av kontantstøtte og skatteklasse to i familiepolitikken, noe som svekker både integreringen og vekstevnen i norsk økomi.

- Jeg mener budsjettet er første skritt på en utvikling som vil skape større forskjeller i Norge. De står for en umoderne familiepolitikk, øker oljeavhengigheten, og svekker arbeidslinja og ambisjonene for klimaet.

Det er det motsatte av hva Norge trenger for å møte framtidas utfordringer. Dette er et budsjett som tar landet i feil retning. Det aller mest alvorlige er det at regjeringen varsler at dette bare er begynnelsen, sier Stoltenberg

Mister perspektivet Statsminister Erna Solberg (H) tar avstand fra kritikken. Hun mener regjeringen sikrer bedriftene større konkurransekraft, samtidig som det tetter hull i det sosiale sikkerhetsnettet.

- Jens og Ap driver en forflating av debatten om forskjeller. Når vi bare snakker om skatte- og inntektsstatistikk, mister vi hele perspektivet på hva som er utfordringene i samfunnet. Forskjells-Norge handler om mye mer enn små forskjeller i en skattetabell, sier Solberg til Dagbladet.

- De største forskjellene vi har i dag skyldes at noen står utenfor og aldri får være med. Da hjelper det ikke å legge 500 kroner på toppen av en eller annen ordning.

Trenger skreddersøm - Vi må derimot sørge for tilbud til rusmisbrukere, bedre psykisk helsevern og sørge for at integeringspolitikken blir målrettet slik at folk kommer i arbeid, og at barn ikke arver sine foreldres utfordringer. Vi må ha skreddersøm som gjør at vi når den enkelte, sier Solberg, og  utdyper:

- Når vi vet at mange barnehjemsbarn ikke får videregående utdanning, må vi sørge for godt tilpasset utdanning som gjør at når resten svikter, så skal de i alle fall ha med seg den ballasten som utdanning er.

Vi må lage buffere som betyr at folk ikke ramler utenfor.
Det er det voldsomme penge- og statistikkfokukset til Jens Stoltenberg - ikke menneskefokuset   - som gjør at de kommer feil ut når det gjelder de tiltakene de velger, sier Solberg.

Innfrir løfter I kveld vedtas mindretallsregjeringens første budsjett takket være avtale med KrFs og Venstre. Det er Solberg glad for.

- Dette er et budsjett som er så tydelig forankret i det vi sa i valgkampen. Vi tar fatt på de langsiktige utfordringene i økonomien og i samfunnet.

- Debatt om småting Debatten i Stortinget i dag dreier seg om veldig mange små tiltak. Mens vi har levert historisk satsing på jernbane, veier, høyere utdanning og forskning, snakker opposisjonen om to barnehageopptak i året! Når de fokuserer på løftebrudd for noe vi ikke har lovet, da sier det noe om at opposisjonen har lite å komme med.

Istedenfor for å forlese oss på statistikk, bør vi se på ordningene. Det største skillet vi har hatt, dreier seg om klassedelingen i helsevesenet. Men det kommer du aldri til å kunne lese ut av statistikkene som Stoltenberg er så opptatt av, sier Solberg.

Knuste glass Under replikkvekslingen med Jens Stoltenberg ble Solberg så engasjert at hun veivet vekk et glass som traff kanten på talerstolen og gikk i tusen knas.
- Litt dramatikk og engasjement må det være. Jeg snakker jo med hendene, jeg, når jeg blir engasjert, sier Solberg om episoden som skapte litt munterhet i salen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media