<strong>VIL BORE:</strong> Frp-leder Siv Jensen lover å starte arbeidet med å åpne for petroleumsutvinning i Lofoten og Vesterålen i løpet av de 100 første dagene i regjering, hvis velgerne sender partiet inn i regjering. Foto: Jo Straube
VIL BORE: Frp-leder Siv Jensen lover å starte arbeidet med å åpne for petroleumsutvinning i Lofoten og Vesterålen i løpet av de 100 første dagene i regjering, hvis velgerne sender partiet inn i regjering. Foto: Jo Straube Vis mer

- Jens har sviktet Nord-Norge

Frp-leder Siv Jensen mener Oslo-politikerne bare tenker på Lofoten som et turistmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SVOLVÆR (Dagbladet): – Det sitter noen romantikere i Oslo-gryta, hvis eneste forhold til Lofoten er at det er fint her om sommeren for turister. Men denne landsdelen trenger flere bein å stå på, den kan ikke bare leve av turisme, sier Frp-leder Siv Jensen til Dagbladet.

En ting er statsministerkandidaten sikker på – arbeidet med å åpne regionen for petroleumsutvinning må starte allerede de første 100 dagene i regjering.

– Klarer vi å starte arbeidet med en konsekvensutredning på 100 dager, så gjør vi det. Det er ikke utenkelig med en Frp-statsråd i Olje- og energidepartementet etter valget og vi skal åpne Lofoten og Vesterålen raskt, lover Jensen.

Utfordrer til debatt
Lofoten og Vesterålen seiler opp som valgkampens episenter for energi- og miljøpolitikere. Jensen utfordrer Stoltenberg til debatt om olje- og energipolitikk under valgkampen, gjerne på kaia i Svolvær.

– Jens unngår debatten og Kristin romantiserer landsdelen. Det første er feig og det siste er noe folk i Oslo bør være varsomme med, slår hun fast.

Mens Arbeiderpartiet på sitt landsmøte vedtok å utsette oljedebatten til etter valget, for å samle mer kunnskap om ulike konsekvenser, mener Jensen man vet nok til å bestemme seg.

– På det punktet er faktisk Natur og Ungdom og Frp enige, bare at vi konkluderer motsatt.

Velgerne må merke seg at Ap som ikke tar beslutninger, svikter Nord-Norge og forlater sin historisk viktige rolle som industriparti. Og det i høy hastighet, sier Jensen.

Hun gir SV skylda.

– Snakker med to tunger
– Arbeiderpartiet har gått inn i en veldig feig dvale og latt SV styre butikken de siste fire åra. På energiområdet har det skjedd fascinerende lite de siste åra. Alle Frp’s forslag om vannkraft er nedstemt og i tillegg utsetter de en åpning av Lofoten og Vesterålen for oljeutvinning, sier Frp-lederen.

Hun opplever at regjeringens største parti snakker med to tunger i oljedebatten.

– Stoltenberg sender oljeentusiaster i debattene der det lønner seg, men kritikere i resten. De vingler og svikter sitt ansvar, sier Jensen.

Mens lokale Høyre-politikere har fått med seg partiet på å etablere et petroleumsfond på ti milliarder, basert på inntektene fra feltene, er Jensen usikker på hvordan en regjering skal sikre lokal verdiskapning.

Hun tror at det å åpne for oljeutvinning vil gjøre at det strømmer til med investeringer, også fra utlandet.

– Jeg er glad for at Statoil-sjef Helge Lund selv ønsker ilandføring av oljen til land, slik at det skaper arbeidsplasser her, sier Jensen.

Ingen månelanding
Dersom Statoils og politikernes ønsker om ilandføring av petroleumen blir virkelighet, frykter miljøbevegelsen ulykker når supertankere går inn til kysten for å frakte oljen videre.

– Kanskje vi skal se på andre løsninger enn å laste det over på supertankere, men det er klart at oljevernberedskapen må styrkes, sier Jensen.

– Vil dere sette krav om CO{-2}-deponering fra gassturbinene, som trolig vil drive mye av arbeidet offshore?

– Først og fremst vil jeg at en ny regjering unngår nye «månelandinger». Det har ikke gått så bra for de rødgrønne. Det er viktigere at vi kommer i gang, sier Jensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer