Jens holder kjeft

GJØVIK (Dagbladet): Det meste tyder nå på at Jens Stoltenberg er klar til å bli ny partileder. Selv er han taus og ikke villig til å gi Thorbjørn Jagland ro i hans ønske om å bli gjenvalgt partileder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Så lenge Jens Stoltenberg holder det fullstendig åpent om han er kandidat til partiledervervet på landsmøtet neste høst, øker presset på sittende partileder Thorbjørn Jagland. Jens Stoltenberg vil holde både Jagland og partiet på pinebenken helt til valgkomiteen i løpet av kommende halvår vil rette en direkte forespørsel til Stoltenberg. Da skal han gi sitt syn på det delte lederskapet og om hvilke partiverv han er villig til å være kandidat til.

Verken overfor presse eller partifeller på Gjøvik i går ville han avklare om han anser seg selv som lederkandidat for partiet. Men på medlemsmøtet i Gjøvik rådhus gjentok han at det er naturlig med en lederdebatt.

- Thorbjørn Jagland og jeg har understreket at det avgjørende er de politiske sakene. Det handler om å bli tydeligere i de sakene folk er opptatt av. Samtidig har vi begge sagt at vi må være forberedt på debatt om organisasjonen, måten vi organiserer lederskapet på, om det er riktig å ha delt lederskap eller om vi skal ha enhetlig lederskap. J eg mener at vi som er en del av ledelsen, ikke er skikket til å delta i debatten om oss selv, sa Jens Stoltenberg som en forklaring på at han ikke avklarer sitt kandidatur.

Kjør debatt

Dagbladet har tidligere avdekket at Jens Stoltenberg personlig mener at det delte lederskapet i partiet fungerer dårlig. Nå følger han åpenbart strategien: Taushet er gull. I stadig sterkere grad legitimerer han en inngående debatt om delt lederskap, og om hvem som bør velges til ny Ap-leder på neste landsmøte, men nekter å kommentere hvorvidt han er lederkandidat eller ikke.

- Etter et så dårlig valg er det naturlig å snu alle steiner for å forsøke å finne ut hva som er bedre for partiet. Men det er landsmøtet som til slutt må ta stilling til lederspørsmålet. Det er ikke jeg eller Thorbjørn Jagland som avgjør hvem som skal sitte i ledelsen i partiet, sier Jens Stoltenberg.

Overfor Dagbladet vil heller ikke Stoltenberg bekrefte hvorvidt han har bestemt seg for hva han skal si til valgkomiteen.

- Jeg mener denne debatten har gått lenge i partiet, men nå har den blitt åpen.

Det er liten tvil om at Stoltenberg kunne stoppet den store lederdebatten i Arbeiderpartiet dersom han igjen, slik han gjorde foran forrige landsmøte, gjorde det helt klart at han ikke er motkandidat til Jagland. Meget bevisst velger Stoltenberg å unngå å komme med liknende avklaring nå.

Én leder

Lederdebatten preget i liten grad innleggene under medlemsmøtet i Gjøvik rådhus i går. Men når medlemmene blir spurt direkte, er de svært opptatt av at lederspørsmålet må finne en avklaring. Også leder for Oppland Arbeiderparti, Torstein Rudihagen, mener det er helt naturlig at landsmøtet må vurdere om delt lederskap er den riktige ledermodellen for Arbeiderpartiet framover.

- Da Jagland og Stoltenberg delte lederskapet, var dette det naturlige og riktige for situasjonen partiet var i. Nå må dette vurderes på nytt, sa Rudihag en i går.

Rudihagen sa dette med en undertone om at en slik debatt nærmest er det naturligste av alt. Hensikten var å dempe inntrykket av en opprivende debatt. Men så enkelt er det neppe. Lederdebatten i partiet er både opprivende og i aller høyeste grad kontroversiell. Det er ikke mange ukene siden diskusjon om delt lederskap skapte ramaskrik og ble sett på som ren undergraving av partiet.

Debatten om delt lederskap handler i aller høyeste grad om Thorbjørn Jaglands framtid i Arbeiderpartiet. Til dags dato har Thorbjørn Jagland fortsatt det standpunkt at han ikke vil være statsministerkandidat igjen. Derfor betinger gjenvalg av Jagland som partileder at Jens Stoltenberg er villig til å fortsette som statsministerkandidat. Så sant ikke Thorbjørn Jagland snur, vil et takk og farvel til delt lederskap i Arbeiderpartiet, bety takk og farvel til Jagland som partileder.

<P>TAUS: Jens Stoltenberg er helt klar på at partiet trenger en debatt også om lederskap, men han er fullstendig taus når det kommer til hans kandidatur.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer