- Jens i storform

Sjekk hvem som gjorde det best i partilederdebatten.

GJØR SEG KLAR: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) blir sminket før partilederdebatten på TV 2. Foto : Agnete Brun / Dagbladet
GJØR SEG KLAR: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) blir sminket før partilederdebatten på TV 2. Foto : Agnete Brun / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladets team har evaluert partilederdebatten på TV2 onsdag kveld.

Jens Stoltenberg (Ap):
Hovedbudskap: Det store flertallet av innbyggerne er fornøyd med eldreomsorgen. Hevder at verdighetsgarantien er oppfylt, men det må gjøres mer. Advarer mot karaktersjokk for femteklassinger.
Vår vurdering: Godtar ikke elendighetsbeskrivelsen som TV2s undersøkelse om eldreomsorgen gir. Angripes for svikt av alle, men er forberedt med tall og fakta. Om det er nok for velgerne, er en annen sak. I storform i favorittøvelsen angrep på det borgerlige spriket.
Sitatet: Jeg har hørt på dere i åtte år, og jeg er fortsatt litt usikker på hvem dere er og hvor dere vil (om de borgerlige).
Terningkast:

Erna Solberg (H):
Hovedbudskap: Høyre har nye, bedre løsninger på alt som ikke er godt nok. Lover at alle fire borgerlige partier skal få påvirke politikken.
Vår vurdering: Mer offensiv enn sist, kommer godt ut i starten om eldreomsorg og får puttet inn Høyre-mantraet om nye og bedre løsninger. Langt svakere når hun utfordres på sin tid som kommunalminister og hisser seg opp.
Sitatet: Statsministeren sa han ville lære. Jeg har flere gode eksempler fra høyrestyrte kommuner som han kan lære av.
Terningkast:

Siv Jensen (Frp):
Hovedbudskap: Både Høyre og venstresida holder fast på et system som ikke er riktig. Vi vil endre systemet og er det eneste partiet som vil det. Frp tenker nytt.
Vår vurdering: Angriper Erna for manglende satsing på sykehjem da Høyre satt i regjering sist. Tydelig i form og innhold. Engasjert, men med humor.
Sitatet: Jeg vil gjerne samarbeide med deg, men dere har ikke mye å skryte av (til Erna).
Terningkast:

Trine Skei Grande (V):
Hovedbudskap: Venstre vil ha en ny regjering fordi vi vil ha en grønnere, liberal regjering.
Vår vurdering: Rolig, tydelig og god når hun får snakke om Venstres politikk. Men roter seg bort i spørsmål om hvordan hun skal få gjennomslag for den i en regjering med Høyre og Frp.
Sitatet: Jeg er ikke helt enig med Siv, som har en sånn klokkertro på staten.
Terningkast:

Knut Arild Hareide (Krf):
Hovedbudskap: Vil ha lovfestet plass til sykehjemsplass. Mener Jens har brutt verdighetsgarantien for eldreomsorgen. Vi ønsker at KrF og Venstre skal komme i styringsposisjon. Stemmer du på KrF i dette valget, stemmer du for et skifte.
Vår vurdering: Bruker debatten til å angripe regjeringens forsømmelse i eldreomsorgen, som er en av KrFs hovedsaker. Kombinerer !seriøs og aggressiv opposisjonsrolle med humor og snert. Bedre enn sist.
Sitatet: Sprit i butikken? Da må Frp få rent flertall alene.
Terningkast:

Audun Lysbakken (SV):
Hovedbudskap: Selv om det er mye bra i norsk eldreomsorg, er det for mange historier om for dårlig eldreomsorg. Må bruke de store pengene på eldreomsorg og kommuneøkonomi, ikke på skattelettelser. Mange av de største kommune i Norge styres av høyresiden. Lytt til lærerne, avvis karakterer.
Vår vurdering: Godtar virkelighetsbeskrivelsen i TV2-undersøkelsen, men sender utfordringen til høyrestyrte kommuner. Tydelig i form og innhold. Men overlater til Jens å forsvare regjeringen, og slipper lett.
Sitatet: Den gjengen der kommer ikke til å vinne VM i synkronsvømming.
Terningkast:

Liv Signe Navarsete (Sp):
Hovedbudskap: Vi skal fortsette å styrke kommuneøkonomien, og vi skal fortsette å fokusere på kvalitet. De rødgrønne er enige om det aller meste, alternativet er helt uklart.
Vår vurdering: Viktig i debatten, sto opp mot programlederen, ble den som slo tilbake mot Erna og minnet distriktene på at kommuneøkonomien er avgjørende for god eldreomsorg.
Sitatet: Det var kommuneopprør hvert år da Erna var kommunalminister.
Terningkast: