Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens innkalte til hastemøte

Opposisjonen orientert om finanskrisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statsminister Jens Stoltenberg, sentralbanksjef Svein Gjedrem og Kredittilsynets sjef Bjørn Skogstad Aamo innkalte i ettermiddag opposisjonens parlamentariske ledere til hastemøte i forbindelse med den stadig eskalerende uroen i verdens finansmarkeder.

Da møtedeltagerne møtte pressen var alle parter imidlertid opptatt av at det ikke lå noen dramatikk i situasjonen hvor opposisjonen fikk en innføring i hvilke verktøy regjeringen og Norges Bank har i verktøykassen dersom likviditetstørken skulle tilta i styrke.

Ikke tid for politisk spill

- Vi er enige om å fortsette å orientere fortløpende om situasjonen og opprettholde tett kontakt med Stortinget og de parlamentariske lederne. Alle er tjent med tett samarbeid, understreket statsminister Stoltenberg under en presseseanse i Regjeringskvartalet i ettermiddag.

Det er en oppfatning som deles av opposisjonen.

- Vi er veldig fornøyd med å ha fått en orientering. Dette er ikke tiden for noe partipolitisk spill, men å skape den nødvendige tryggheten blant innskyttere og bedrifter at regjeringen og sentralbanken har de virkemidlene som skal til, sa Høyres parlamentariske leder Jan Tore Sanner til TV 2 Nyhetskanalen.

Budsjett, kontroll og pengepolitikk

I verktøykassa Sanner og de andre parlamentariske lederne fikk ta en titt i, ligger det tre hovedvirkemidler myndighetene kan ta i bruk om situasjonen skulle forverres ytterligere.

image: Jens innkalte til hastemøte

- For det første har vi nettopp lagt fram et budsjett som er godt tilpasset situasjonen og skal sikre fortsatt lav rente og lav arbeidsledighet. For det andre har vi systemer velfungerende for tilsyn og kontroll i Kredittilsynet og Banksikringsfondet.For det tredje har vi pengepolitikken med to hovedvirkemidler; likviditet og rentefastsettelse. Norges Bank sørger for tilførsel av likviditet og og løpende vurdering av nye tiltak, poengterte Stoltenberg.

Oppfyller kravene

Regjeringen og Norges Bank ser i øyeblikket ingen grunn til å gå inn i markedet og garantere for bankinnskudd som man har sett i store deler av Europa de siste dagene, og hevder at situasjonen i norske banker er under full kontroll.

-Vi har en solid økonomi, lav arbeidsledighet og er godt rustet for konsekvensene av den internasjonale finansuroen, sa Stoltenberg.

- Norske banker står sterkt og oppfyller kapitalkravene, og vi har heller ikke opplevd noen innskuddsflukt fra norske banker. Dette har ikke noen betydning for pengemarkedet i Norge, og det er ingen fare for norske bankinnskudd. Sikringsordningene vi har er gode nok, blant de beste i verden. Derfor har vi et godt utgangspunkt for å jobbe videre med å øke likviditeten i bankmarkedet, sa Kredittilsynets Bjørn Skogstad Aamo.

Skal hjelpe de små  

I første omgang vil myndighetene konsentrere seg om pengetilførselen til de mindre bankene i landet.

- Vi vil gjennomføre mindre justeringer i å innrette lånene slik at de også når fram til mindre banker i større utstrekning enn tidligere, fortalte sentralbanksjef Svein Gjedrem, som samtidig sa at man ville presentere en ny plan i morgen.

HASTEMØTE: Sentralbanksjef Svein Gjedrem og Kredittilsynets Bjørn Skogstad Aamo orienterte pressen om hva som ble sagt under torsdagens hastemøte mellom regjeringen og opposisjonspartiene. Foto: Scanpix
HASTEMØTE: Sentralbanksjef Svein Gjedrem og Kredittilsynets Bjørn Skogstad Aamo orienterte pressen om hva som ble sagt under torsdagens hastemøte mellom regjeringen og opposisjonspartiene. Foto: Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!